U trendu

Vukosavljević: Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske

BEOGRAD – Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđem, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom namere Hrvatske da Teslu predstavi kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti na Svetskoj izložbi (EXPO) u Dubaiju iduće godine.

Vukosavljević je za „Novosti“ rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

„Ukoliko su organizatori hteli pred svetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspeli. A, ako su želeli da ponavljaju otrcane istorijske falsifikate, onda im se i u tom smislu može odati priznanje“, kaže Vukosavljević.

Kako god, dodaje ministar, Tesla je rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, njegov otac je bio pravoslavni sveštenik, a on je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo.

„Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kicenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije“, naveo je ministar kulture i informisanja.

V. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić rekla je za „Novosti“ da je nesporno da je Nikola Tesla bio Srbin.

„Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegovog doma. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi ovde, u muzeju, i predmet je interesovanja mnogobrojnih posetilaca iz celog sveta“, kaže Jeftić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Sramotno i od jednih i od drugih ! Da je bio obični anonimus i Hrvati i Srbi bi tvrdili da NIJE njihov !

Napišite komentar