U trendu

Vukosavljević sa delegacijom Nacionalnog muzeja Kine

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je danas zvaničnu delegaciju Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga, predvođenu zamenikom direktora muzeja Huang Ženčunom.

Vukosavljević je istakao da je nedavno otvaranje Kulturno-informativnog centra „Ivo Andrić“ u Pekingu samo prvi korak u integrisanju dosadašnjih fragmentisanih napora razvoja srpsko-kineske kulturne razmene u jedan organizovan sistem koji bi trebalo da ima dugoročne rezultate na više nivoa.

Ministar je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade Srbije unapređanje odnosa sa Kinom.

Predstavnici kineske delegacije su izrazili zadovoljstvo zbog predstojećeg otvaranja Kulturnog centra Narodne Republike Kine u Beogradu koji bi trebalo da predstavlja jedan od najvećih centara te vrste u Evropi.

Delegacija Nacionalnog muzeja Kine boravi u Beogradu povodom izložbe „Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine“ koja se otvara večeras u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ženčun je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da srpsku publiku upoznaju sa dometima tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafije, keramike i predstave u srpskom nacionalnom muzeju predmete od žada, kinesku bronzu, delove nameštaja i tekstila.

On je naglasio da se paralelno sa izlaganjem kineskih predmeta, vode razgovori o izboru srpskih eksponata, koji bi na najreprezentativni način predstavili srpsku istoriju kineskim posetiocima u Nacionalnom muzeju Kine.

Vukosavljević i Ženčun su razgovarali i o izložbi kineske bronze, za koju je ministar rekao da bi bio najveći kulturni događaj ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

Zamenik direktora Nacionalong muzeja Kine se saglasio sa ministrom Vukosavljevićem da se saradnja svakodnevno razvija i naglasio da nije u pitanju samo saradnja dva muzeja, već dva ministrastva i dve vlade.

Ženčun je zahvalio ministru Vukosavljeviću na uloženom trudu da se se saradnja dveju zemalja, u oblasti kulture, podigne na viši nivo.

Predstavnici dve delegacije izrazili su nadu da će saradnja nastaviti da se intenzivno razvija u skladu sa postavljenim temeljima i dosadašnjim aktivnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.