U trendu

Vukosavljević: Sa predsednicom Vlade rešavamo krizu u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Interes Ministarstva kulture i informisanja jeste da jedna od najvažnijih ustanova kulture stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi, kazao je večeras ministar Vladan Vukosavljević u Narodnom pozorištu gde je sindikat Singlus počeo jednosatni štrajk upozorenja kojim traži hitnu i neopozivu ostavku upravnika Dejana Savića.

Više od polovine ansambla Drame Narodnog pozorišta našlo se večeras u foajeu ispred scene „Raša Plaović“.

Vukosavljević je naglasio da se s predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić vode intezivni razgovori i analizira svaki detalj situacije u Narodnom pozorištu.

„Verujem da ćemo u brzom roku zauzeti neki stav. Značaj Narodnog pozorišta je toliki i takav da mi ne možemo preko kolena da preduzimamo poteze koji se tiču sudbine jedne od najvažnijih institucija kulture u Srbiji“, kazao je Vukosavljević i dodao da je večeras došao u Narodno pozorište da prisustvuje ranije najavljenim događajima.

„Želeo sam da čujem šta ko ima da kaže, čuli smo da postoji mogućnost da dođe do nekih nesporazuma… Ministarstvo kulture i informisanja s velikom pažnjom i velikom posvećenošću prati situaciju i u saradnji s predsednicom Vlade Srbije pravi plan za vrlo brze poteze. Interes Narodnog pozorišta nam je iznad svih ličnih i partikularnih interesa“, kazao je Vukosavljević.

On je naglasio da je period od tri nedelje koliko kriza u Narodnom pozorištu traje prekratak da bi se povukli radikalni potezi.

„Moramo da posebnom posvećenošću i pažnjom da vodimo računa o našoj važnoj ustanovi kulture. Vrlo obazrivo, uvažavajući logiku situacije i specifične okolnosti, da pažljivo vodimo računa šta ćemo povlačiti kao potez da bi otklonili krizu u Narodnom pozorištu. To ne znači ni da ćemmo večno oklevati sa donošenjem odluka“, kazao je Vukosavljević.

Među glumcima koji su se našli večeras u Narodnom pozorištu bili su Nenad Hažimaričić, Igor Đorđević, Dušanka Stojanović Glid, Miodrag Krivokapić, Olga Odanović Petrović, Branko Jerinić, Branko Vidaković, Sloboda Mićalović…

Predsednica Singlusa Ivana Nenadović je kazala Tanjugu da članovi sindikata polažu nade u konstruktivne dogovore koji treba da se dogode u narednih nekoliko dana.

„Ići ćemo do kraja s našim zahtevima, ali za sada mi nemamo odluku da bilo koja predstava u Narodnom pozorištu bude prekinuta“ kazala je Nenadović.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, kaže nikome nije u interesu da prekida predstave u Narodnom pozorištu.

„Verujemo da će se situacija rešiti bez radikalnih rešenja. Naša odluka je da niko nema pravo da publici uskraćuje pravo da gleda predstave“, kazao je Hubač.

Večeras je na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu odigrana predstava „Važno je zvati se Ernest“ u režiji Nikole Zavišića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.