U trendu

Vukosavljević: Važnost slovenskog udruživanja je neprocenjiva

LJUBLJANA – Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević istakao je danas da nasleđe slovenskih naroda pod snažnim silama globalizacije postaje sve manje vidljivo, tako da je važnost slovenskog udruživanja od neprocenjivog značaja za očuvanje kako pojedinačne tako i zajedničke slovenske baštine.

Vukosavljević je kao predsedavajući na ovogodišnjem, 15. Forumu slovenskih kultura u Ljubljani, podsetio učesnike da je ovaj forum osnovan 2004. godine od strane nekoliko slovenskih zemalja koje su prepoznale značaj udruživanja i rada na širenju slovenske kulture, dodavši da je kultura najsnažnije integraciono polje.

„Evropa i svet trebalo bi da prepoznaju našu jedinstvenost u našoj raznolikosti. Kultura je naš najjači instrument, a samo zajedničkim delovanjem možemo da pokažemo svetu šta slovenska kultura baštini, ali i šta stvara“, istakao je Vukosavljević.

Ministar je ukazao na rad Fondacije koja je pokrenula akciju „100 slovenskih romana“, i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju promocije ove edicije na najvidljivijim sajmovima u Evropi i u svetu, posebno, kako je kazao, na novom tržištu u Kini, Evroaziji i Latinskoj Americi.

„Odlična dopuna ove aktivnosti biće i nova evropska kulturna ruta o književnicama 20. veka koja će stvoriti modernu mrežu i omogućiti raznovrsne naučne, kulturne i turističke aktivnosti vezane za žensku književnost u evropskom kontekstu“, naveo je srpski ministar.

On je podsetio da će krajem septembra u Srbiji biti održan prvi sastanak Programskog saveta ove kulturne rute.

Ministar je skrenuo pažnju na to da bi se veća pažnja trebala posvetiti spomenicima kulture, predlažući uvođenje nove nagrade koja će biti posvećena najboljim primerima upravljanja spomenicima kulture.

„Iako je ova tema često debatovana, smatram da i na ovom polju možemo mnogo da naučimo jedni od drugih i Srbija je spremna da održi prvi sastanak radne grupe koja će razraditi ovaj predlog, ukoliko se druge članice slože,“ naglasio je Vukosavljević.

On je istakao zadovoljstvo što je u okviru obeležavanja 15 godina od početka rada Foruma, u Sloveniji organizovan zajednički nastup hora RTS s horom Hrvatske radio-televizije i Simfonijskim orkestrom Slovenačkog nacionalnog teatra iz Maribora.

„U okviru saradnje u oblasti izvođačkih umetnosti, predlažem da se više angažujemo na saradnji između nacionalnih ali i drugih pozorišta sa izvođenjem dela slovenskih autora. Nedavno je Narodno pozorište u Beogradu imalo premijeru opere ‘Koštana’ Petra Konjovića, inspirisane delom Bore Stankovića, koja je doživela veliki povratak posle punih šest decenija“ rekao je Vukosavljević.

Takođe, on je predložio da se razmotri i saradnja pojedinaca na postavljanju dela slovenskih autora. kao i da ova tema bude jedna od mogućih u okviru Kulturnog foruma u Sankt Peterburgu u okviru kojeg će Forum slovenskih kultura biti specijalni gost.

Ministar je pozvao članice Foruma i prisutne da se više angažuju u međunarodnim organizacijama.

„Unesko je partnerska institucija Foruma i smatram da moramo da budemo vidljiviji upravo tamo. Predlažem formiranje neformalne grupe zemalja članica Foruma u Unesko-u, a kasnije i u Savetu Evrope. Želeo bih da iniciram sastanak stalnih predstavnika naših zemalja u Unesku kao prvi korak u okviru ove inicijative”, zaključio je ministar.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Rusije, Češke, Slovačke, Severne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Skup je pozdravio ministar kulture Slovenije, a obratila se i predsednica Foruma slovenskih kultura Andrea Rihter.

Pročitano je i pismo koje je Forumu za ovu priliku uputio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u kome se navodi da je „tokom decenije i po od svog postojanja Forum slovenskih kultura pokazao svoj značaj. To dokazuje veliku šansu za širenje kontakata među slovenskim zemlljama i igra važnu ulogu u očuvanju jedinstvenog kulturnog i duhovnog blaga slovenskog sveta“.

Na skupu su učesnici potpisali i Memorandum o razumevanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.