U trendu

Vukosavljivić o popularizaciji slovenskih kultura u svetu

SANTPETERBURG – Delegacija Ministarstva kulture i informisanja predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem učestvuje na Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu u okviru koga se održava Forum slovenskih kultura.
Na marginama Međunarodnog kulturnog foruma koji okuplja 100 zemalja i oko 35.000 učesnika ministar Vukosavljević je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Medinskim o mogućnostima za unapređenje već bogate saradnje dveju zamalja, a takođe se susreo sa direktorom Boljšoj teatra Vladimirom Urinom, v.d. gubernatora Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovim i drugim predstavnicima grada.
Vukosavljević se kao predsednik Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura obratio na početku Druge međunarodne konferencije „Kulturne rute slovenskog sveta na mapi Evrope“ i poručio da veruje da će se zajednički koordinisanim aktivnostima u vezi sa sertifikacijom kulturnih ruta kod Saveta Evrope, doprineti revitalizaciji i popularizaciji slovenskih kultura u međunarodnim okvirima, ali i boljem međusobnom upoznavanju slovenskih zemalja.
On je napomenuo da je ovo izuzetno značajan oblik razvijanja partnerskog odnosa sa srodnim međunarodnim organizacijama, inicijativama ili zainteresovanim privrednim društvima.

„Sasvim sigurno, na ovaj način, spajanjem kulturnih i turističkih kapaciteta naših zemalja, objedinjeno i tematski organizovano promovisanje slovenskog kulturnog nasleđa biće i vidljivije i uticajnije. A valja se nadati i od pomoći našim nacionalnim ekonomijama“, istakao je ministar Vukosavljević.
Vukosavljević je podsetio da se o novim, atraktivnim modalitetima predstavljanja slovenskog kulturnog nasleđa u evropskim i svetskim okvirima, razgovaralo na prethodnoj redovnoj sednici Uprave Foruma u Beogradu i dadao da smatra da je današnja konferencija upravo korak unapred u tom smislu.
„Tokom sastanka u Beogradu složili smo se da je potrebno intenzivirati kontakte sa evropskim institucijama zaduženim za obrazovanje i kulturu, ali i sa Uneskom kako bismo bili u prilici da kandidujemo što više slovenskog kulturnog nasleđa za Uneskovu listu“, kazao je Vukosavljević.
Ministar je ukazao da od 1092 upisane jedinice na Uneskovoj listi njih 514 (ili 47%) potiče iz Evrope i Severne Amerike, dok se iz slovenskih zemalja na listi nalazi 109 jedinica, od kojih 24 pripadaju prirodnim spomenicima, a svega 82 kulturi.

„Dakle, evidentno je da su sve naše zemlje i pojedinačno i zbirno, još iza zemalja Zapadne Evrope, tako da je promena takvoga stanja veliki izazov za sve nas“, podvukao je ministar.
Vukosavljević je ocenio da je važan rad na projektu „Slovenske prestonice kulture“ koji bi trebalo da doprinese kako kulturi i kulturnom turizmu naših gradova, tako i razvoju njihove kulturne infrastrukture iskoristio priliku da pozove sve da se aktivno uključe u ovaj projekat.

„Najzad, pred nama je i obeležavanja 15 godina rada Foruma, tako da će upravo to biti lep povod da se sredinom 2019. godine srećemo i utvrdimo šta smo uradili na ostvarivanju projekata o kojima smo govorili, kao i ostalih aktivnosti Foruma kao što su to edicija ‘100 slovenskih romana’ ili žiriranje za nagradu ‘Živalj za najbolji slovenski muzej’, ili rad centra za istraživanje kulturnog nasleđa u Piranu@, zaključio je Vukosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.