U trendu

Vulović: Postala je stvar prestiža svirati na Arsenal fest

KRAGUJEVAC – Nastup slavnog treš metal benda “Testament” obeležiće večeras početak 9. “Arsenal festa” u Kragujevcu, na kome će prvi put u Srbiji svirati Litl Stiven, “Red Fang” i Kurt Vajl, a osnivač Zoran Vulović podseća da su krenuli kao skroman lokalni festival da bi danas postali prepoznatljivi van granica zemlje

“’Arsenal festival’ je danas jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u regionu i postalo je stvar prestiža svirati na ‘Arsenalu’ zbog čega dobijamo veliki broj mejlova od izvođača iz različitih krajeva sveta koji žele da nastupe u Kragujevcu”, rekao je Vulović na konferenciji za novinare u Svečanom salonu Gradske uprave Kragujevca.

On je kazao da im je do sada bilo važno da predstave domaću i regionalnu muzičku scenu, ali da ove godine imaju za svakoga po nešto.

Vulović je posebnu pažnju skrenuo na prostor Kneževog arsenala, unutar nekadašnje fabrike municije iz 19. veka, za koji kaže da je najlepši u Evropi za održavanje festivala.

“Nalazi se u centru grada, ali nas vraća u daleku prošlost i ima posebnu energiju, što su nam rekli strani izvođači. Kada je kiša, nema blata, po suncu nema prašine, a ove godine smo krenuli i sa trajnim čašama kao prvi festival u Srbiji. Važno je znati svoju meru, a mi to znamo i u budćnosti ćemo samo rasti”, istakao je Vulović.

Do 22. juna na Arsenal festu nastupiće i Vlatko Stefanovski, Darko Rundek, “Partibrejkers”, “Hladno pivo”, ”Eyesburn”, Nele Karajlić, “Partibrejkers”, “Goblini”, “Ritam nereda”, Dejan Cukić, Mile Kekin i drugi.

“Muzičarima je zaista stalo da sviraju na ‘Arsenal festu’, ja sam dokaz za to. Drago mi je i da ću se naći u dvostrukoj ulozi, pošto ću sutra predstaviti autobiografiju Brusa Springstina (‘Born to Run’), naročito kada nastupa Litl Stiven njegov Sančo Pansa. Od 12-13 autobiografija koje sam preveo, ova mi je najdraža”, rekao je Dejan Cukić.

Nele Karajlić je ukazao na značaj veze rok muzike i lokalne samouprave.

“Jako je važna ta simbioza, jer rok muzika, koja ne stoji baš najbolje, mora da opstane, a i da grad poput Kragujevca ima ozbiljan festival kao što je ‘Arsenal’”, rekao je Karajlić primetivši da je ‘Arsenal fest’ opstao devet godina što dokazuje da je “preležao sve dečije bolesti i stekao imunitet”.

On je naglasio da je ovaj deo Srbije “najrokerskiji”.

“Uvek sebi kažem: Odavde je ‘Smak’, moraš biti jako dobar”, kazao je Karajlić i prisetio se da je poslednji put imao koncert u Kragujevcu pre 25 godina kada se proizvodila Zastava 750.

“Zato mi je sve mnogo izazovnije i uzbudljivo – izaći na binu na ozbiljnom svetskom festivalu i to u gradu u kome nisam nastupao četvrt veka. Malo je muzičara koji su napravili tako dugu pauzu kao ja i siguran sam da će atmosfera na ‘Arsenalu’ biti kao i 25. maja na Tašmajdanu. Vrlo sam uzbuđen”, istakao je Karajlić.

Član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić je rekao da je Kragujevac okarakterisan kao grad “alternativnih muzičkih izraza” te da je “Arsenal fest” ozbiljna manifestacija koja pronosi ime Kragujevca van granica Srbije, dopinoseći imidžu grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.