U trendu

Za suze i smeh

Aleksandar – Aca Popović bio je jedan od najdarovitijih dramskih pisaca kojima se možemo pohvaliti, stvaralac čiji su neponovljivi komadi izazivali tajac u salama, suze i gromoglasni smeh u isti mah. Kada se slične reakcije i danas pobude tokom igranja njegovog komada, onda je jasno i slobodno se može reći da je davno napisan tekst ispravno pročitan iz savremenog sagledavanja problematike kojom se bavi. Došlo se do srži opšteljudske tragedije – mržnje u ime ljubavi. Komad o kojem je reč zove se „Svinjski otac“ i premijerno je izveden u Kruševačkom pozorištu, u režiji proslavljenog Egona Savina. Da bi se Popovićev tekst što vernije oživeo, angažovana je vrhunska ekipa glumaca različitih generacija.

Na prvom mestu briljirala je Jelisaveta – Seka Sabljić, u ulozi posesivne, pasivno-agresivne majke Dare, uz jedan mladi glumački par; Dubravka Kovijanić u ulozi Duke i Nebojša Milovanović, koji se pojavio u ulozi Steve – uverljivo su dočarali tragiku dvoje neshvaćenih, progonjenog para čija ljubav postaje žrtva jedne druge ljubavi, majčinske, ali nakaradne. Predstava vrlo slikovito i nedvosmisleno govori o iracionalnom a tako poznatom fenomenu mržnje, kada mrzimo snažno, ne znajući ni zbog čega.

Popovićev tekst prvobitno je inače bio predviđen za TV dramu, koju je Egon Savin uspešno prebacio na pozorišne daske. Stvoren je jedinstven osećaj: čuje se glas iz off-a, vidi TV-drama, a pri tom uživa u jednom scenskom događaju. Publika nije krila svoje oduševljenje; za glumce i reditelja, kao ni za oživljavanje teksta velikog Ace Popovića, niko nije štedeo svoje dlanove. Ostaje samo da se srpskom pozorištu poželi još predstava s vrsnom ekipom okupljenom oko izvandrednog domaćeg teksta poput „Svinjskog oca“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.