U trendu

Žan-Šarl I: Prvi put dobijam nagradu za celokupan rad

PALIĆ – Francuski umetnik Žan-Šarl I, kome je na Letnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada “Underground spirit” za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije, kaže da mu to priznanje mnogo znači zato što prvi put dobija nagradu za celokupan rad.
“Ova nagrada mi znači i zato što simboliše moj rad i moj umetnički pristup”, rekao je Žan-Šarl I na konferenciji za novinare Festivala evropskog filma Palić.

Nagrada mu je uručena sinoć.
On se prisetio da je svoj prvi film snimio pre dvadesetak godina blizu Novog Sada zahvaljujući Emiru Kusturici čiji rad izuzetno ceni.

“Kusturicu sam sreo u Parizu gde je snimao i pozvao me u Bačku gde je trebalo da nastavi sa snimanjem filma. Pošto je zbog vremenskih uslova morao da prekine snimanje, odveo me je u jednu romsku porodicu blizu Novog Sada i tamo je nastao moj prvi dokumentarac”, rekao je gost iz Francuske, čiji filmovi “Grizi svoje kosti“, “Vožnja gospodnja“, „Priče iz Tihuane“ i „Topo i vera“ se prikazuju u bioskopu “Abazija”.

Francuski reditelj je ispričao i da je njegov čukundeda rođen u Srbiji, da se bavio građevinom i bio regrutovan od strane nemačke vojske tokom rata.

“Pošto nije želeo da ostane u vojsci, dezertirao je u Francusku, oženio se mojom čukunbabom i i moja porodica se nastanila u Parizu, ali još uvek čuvamo dokument o dedinom srpskom poreklu”, rekao je Žan-Šarl I.

Kaže da u stvaranju uvek ima zacrtan put.

“ S jedne strane su filmovi koje volim da gledam, a s druge ono što sam doživeo i imam ‘problem’ da film tretiram isključivo kao fikciju. Imam potrebu da ipak u film implementiram ono što sam doživeo i često snimanje bude avantura . Ponekad se desi da se ta avantura naprasno zaustavi u nekom trenutku, ali ja u tim okolnostima bolje i radim”, rekao je Žan-Šarl I.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar