U trendu

Zatvoreno 48. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI – U Karlovačkoj gimnaziji svečano je zatvoreno 48. Brankovo kolo, koje je od 6. do 16. septembra proticalo u znaku 195. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića.

U 10 različitih ambijenata Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada izvedeno je 20 raznovrsnih programa iz oblasti poezije, dramske i muzičke umetnosti, filozofije i duhovnosti.

Pred mnogobrojnom mladom i kroz vreme odnegovanom publikom Brankovog kola, nastupilo je nekoliko stotina izvođača počev od najmlađe preko srednje do najstarije generacije.
Centralni događaj svečanog zatvaranja 48. Brankovog kola bilo je uručenje međunarodne nagrade „Branko Radičević“ srpskom pesniku Budimiru Dubaku iz Crne Gore.
Uručujući statutetu Branka Radičevića, Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, istakao je značaj međunarodne nagrade sa imenom velikog pesnika srpskog i evropskog romantizma.

„Sa zrelim grozdom pesničkih imena dosadašnjih svetskih laureata, a u susret Evropskoj prestonici kulture u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima 2021. godine, nanovo se budi i otvara stara ideja Brankovoga kola, potekla od vajara Jovana Soldatovića, da se od podnožja do vrha Stražilova podigne ‘Aleja pesnika’ koja bi obuhvatala svetske, evropske i naše pesnike“, rekao je Grujičić.

Na svakih pedesetak metara do vrha Stražilova, do spomenika Branku podignutog 1885. godine, dva leta posle čuvenog prenosa pesnikovih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo, bile bi postavljene biste inostranih i naših pesnika, uz klupe sa kratkim biografijama i antologijskim stihovima.
„To bi bio poduhvat koji bi, za razliku od jednokratnih projekata nalik peni od sapunice, ostao za sva vremena novim generacijama koje u velikom broju iz svih krajeva i dan-danas pohode, i još bi više pohodile Brankovo Stražilovo kao srpski Parnas“, istakao je Grujičić.

Primajući visoku međunarodnu nagradu sa imenom Branka Radičevića, novi laureat Budimir Dubak je rekao da je „Branko imao poseban odnos prema Crnoj Gori, kao svom prazavičaju“.

Na zatvaranju manifestacije nastupili su horovi Karlovačke gimnazije i Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“, koji su uz dirigentsko vođenje Ivane Punoševac, na uzvišen način izveli čuvenu „Himnu karlovačkih đaka“ i „Srpkinju“ Isidora Bajića.

Mlada dramska umetnica Danica Petrović govorila je antologijsku Brankovu pesmu „Ukor“, a operska umetnica Silvia Minea, u klavirskoj pratnji Maje Grujić, otpevala je kompoziciju Stanislava Biničkog „Kad ja viđeh oči tvoje“ .

U slavu poezije, Sremskih Karlovaca, Stražilova, Branka i novog laureata, nastupili su pesnici raznih generacija: Dragoslav Pavlov, Miloš Janković, Julija Kapornjai i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.