U trendu

ZavrÅ¡en Arsenal fest – okupio 32.000 posetilaca

KRAGUJEVAC – Arsenal Fest 09 zavrÅ¡en je rano jutros, a u okviru četvrte večeri kragujevačkog festivala oko 10.000 posetilaca uÅŸvalo je u moćom nastupu “Partibrejkersa”, posebnom ugođaju koji je stvorio Kurt Vajl, koncertu “Goblina” i brojnim drugim zanimljivim nastupima.

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena u četvrtak, uspeÅ¡no je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaÅ¡a, privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, i zaradio je pohvalu američkog muzičara Kurta Vajla da je „Arsenal najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i Å¡ire“.

“Partibrejkers” prodrmali su u subotu “Main Stage” „Zemljotresom“ i „Lobotomijom“, „Put“ je zvučao moćno kao i „Hiljadu godina“, a čule su se između ostalih i „Ono Å¡to pokuÅ¡avam sad“ i „Hipnotisana gomila“.

Nakon „Kreni prema meni“ i uvek poetične „Hoću da znam“, frontmen Zoran Kostić Cane kratko je ođavio bend sa „Ljudi, to bi bilo sve. Ćao“.

Premijerni dolazak u Srbiju pokazao je da američki indi rok kantautor Kurt Vajl i kod nas ima svoje odane fanove.

Vajl je sa svojim bendom “The Violators” izveo svoje lagane, melanholične, a leprÅ¡ave amerikane u „Mutinies“, „Cold Wind“, „Pretty Pimpin'“, „Wild Imagination“, „BoÅ¡“…

Publika je burno odobravala, a Vajl uzvraćao sa „Volm vas, hvala vam“.
Završnicu četvrte večeri na Main-u priredili su stari znanci Arsenala pankeri “Goblini”.

Frontmen Branko Golubović Golub, koji je popodne u okviru Arsenalovog pratećeg programa promovisao knjigu „IzguÅŸvane misli“, i ekipa krenuli su silovito sa „Dalekim putem“.

Pred krcatim, raspevanim „KneÅŸevim arsenalom“ “Goblini” su svirali i „Lunu“, „U magnovenju“, „Ona misli da zna“… i naravno poručili „Ima nas!“

“Garden stage” bio je pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove „Znam čovika“, „Rođendan“ i „Kako to“, kao i “Atheist Rap” koji je u navijački vatrenoj atmosferi proslavio 30 godina postojanja.

“Garden” je bio i mesto upoznavanja novih zanimljivh imena kakvi su “Buč Kesidi”, “Dram”, “Vizelj”, “Bohemija” i “Lagana sreda”.

Kao i prošle godine festival je na “Gardenu” zatvorio sa prvim zracima sunca Balkan-soul muzičar Marko Louis.

“Arsenal Fest 09” je ove godine ugostio dugoočekivani metal sastav “Testament” čiji je basista Stiv Di Đorđio na Instagramu napisao: „Sjajan festival, moćna publika, dobra svirka“, a prvi put u Srbiji nastupili su pored Vajla, desna ruka Brusa Springstina – Litl Stiven I bend “Red Fang”.

Trajne čaÅ¡e brendirane vizualom Arsenala pokazale su se kao pun pogodak, jer iza festivala nije ostalo tone bačene jednokratne plastike, a publika je većinom odlučila da ne uzme kauciju već da ih zadrÅŸi.

Novinari, koji su izveÅ¡tavali sa festivala, primetili su da se “Arsenal fest” ne takmiči sa drugim festivalima ni po broju bina ni po broju izvođača, već “nudi uÅŸivanje u muzici na jednom drugačijem nivou“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.