U trendu

Završen festival za decu “ZajeČAR”

ZAJEČAR – U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “ZoranRadmilović” večeras je završen 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”.

Tročlani žiri u sastavu: Desimir Stanojević (predsednik), Nataša Petrović i Ana Bretšnajder, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu pripadne Pozorištu lutaka Niš za predstavu “Legenda o mesečevoj princezi”, u režiji Davida Alića.

U obrazloženju žirija stoji da je “legenda oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla obogaćenoj upečatljivim scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti -ljubav, poštovanje, iskrenost”.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica” Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca.

U obrazloženju stoji da Josipovićev vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa.

Nagrada za najbolju glumicu festivala otišla je u ruke Margarite Kostuve iz Držvnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske.

“Otkrivajući lepezu likova u ‘Princezi na zrnu graška’, Margarita nam je pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena”, ocenio je žiri.

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan.

Atešeu za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu Cui Jinglan direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je što je omogućila da potpuno besplatno kineska predstava gostuje u Zaječaru i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i narednih godina.

Đuričić je Cui Jinglan uručio bronzanu statuetu Zorana Radmilovića, a ona je zahvalila na poklonu i ukazanoj časti I izrazila zadovoljstvo što kineska predstava učestvuje na pozorišnom festival za decu.

Lutkarsku predstavu sastavljenu od šest bajki Pozorišne trupe provincije Henan u Kini, koja je izvedena na sceni zaječarskog teatra, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

U predstavi igraju Šen Junlong, Žao Fei, Kši Jingšja, Veng Ge, Žang Li, Li Fei, Feng Kšjaoji, Feng Aijuen, Gao Sen, Šen Žen i Cao Haoing.

Na festivalu je tokom šest dana izvedeno osam predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske, Hrvatske i Kine od kojih komad ,,Mačak u čizmama“ zaječarskog teatre nije bio u konkurenciji za nagrade.

Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”, deseti po redu, bio je, prema rečima organizatora, izuzetno posećen i sve predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.