U trendu

Završen konkurs za najbolje inovatore

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, dodeljene su nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u četiri kategorije.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je plastičnom hirurgu dr Jadranu Bandiću i pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prof. dr Đuri Korugi.

Oni su nagrađeni za pronalazak pod nazivom „Analitičke metode procene tkiva“, koji je patentiran u SAD-u i koristi se u ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji.

Nagrada „WIPO IP Enterprise Trophy“, koja se dodeljuje pravnim licima za registrovani industrijski dizajn, pripala je kompaniji „Soma group doo“ iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Dr Gorica Ljubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda dobila je „WIPO Medal for Creativity“ u kategoriji najbolje monografsko delo/studijska izložba sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka i to za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

U okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole, nagrada „WIPO Sćoolćildren’s Trophy“ dodeljena je Sari Milošević, učenici trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ u oblasti inženjeringa, sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Dodeljena je i nagrada „WIPO Users’ Trophy“ privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet „Nelli doo“ iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

Nagrade će biti uručene 16. novembra na proslavi Zavoda za intelektualnu svojinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.