U trendu

Završen Leskovački internacionalni festival filmske režije

LESKOVAC – Svečanom dodelom nagrada i predstavom „Klaustrofobična komedija“ Zvezdara teatra, u Leskovcu je sinoć završen 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE.

Vladimir Blaževski, reditelj filma „Godina majmuna“, dobitnik je glavne nagrade – Grand prix „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju.

Druga nagrada dodeljena je Janezu Burgeru za režiju filma „Ivan“.

Hana Slak je dobitnica treće nagrade za filmu „Rudar“.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Dejanu Zečeviću za režiju filma „Izgrednici“.

Posebno priznanje žirija dodeljeno je Kosti Ristiću za režiju filma „Banditi u potrazi za mamom“.

„Zlatni lešnik“ za najbolju žensku ulogu ravnopravno je dodeljen Nataši Dorčić, Kseniji Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za uloge u filmu Sare Hribar i Marka Antića „Lada Kamenski“.

„Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu dodeljen je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu Miloša Avramovića „Južni vetar“.

Nagrada za najbolju produkciju otišla je u ruke Miloša Avramovića za produkciju filma „Južni vetar“.

Festival je svečano zatvoren obraćanjem poznatog crnogorskog filmskog i TV reditelja Branka Baletića.

„Dve nagrade su otišle u Sloveniju, jedna ide u Makedoniju, fantastične glumice koje su se večeras javile putem videa nose nagradu u Zagreb. Svaka čast, i tako treba raditi. To nije iz trgovačkih razloga, već ono što je dobro, treba nagraditi. Umesto zatvaranja, pozivam vas da pomognete ovim ljudima da u ponedeljak ujutru pokrenu pripreme za dvanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije”, rekao je Baletić.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra izjavila je da će se centar truditi da iz godine u godinu sve bude „još glamuroznije, bogatije i lepše, ali ono za šta nije potreban novac je duh, druženje i pozitivna energija, koju smo osetili prethodnih dana”.

Umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić, sumirao je ovogodišnje izdanje rečima: „Gledajući sve ove filmove, uz Milana Špičeka koji mi je pomogao u selekciji, došao sam do zaključka da uvek po završetku festivala ostaje žal za nečim što je još moglo da se istakne. Iako su neki filmovi dobili nagrade, a drugi ne, uvek ostaje jedno dobro osećanje da je svih petnaest filmova imalo jedan svoj krik i želju da pokaže i kaže jedno autorsko mišljenje i da se izbori za gledaoce. Ja svim filmovima želim i mislim da će oni imati uspeh i na drugim festivalima”.

LIFFE je poznat po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac. Ove godine gosti festivala bile su brojne poznate ličnosti iz sveta filma u regionu, poput Slobodana Šijana, Anice Dobre, Marije Bergam, Miloša Avramovića, Mime Karadžića, Andrije Kuzmanovića, Miodraga Radonjića, Gjorčeta Stavreskog, Ivana Stefanovića, Andra Martinovića, Branka Baletića, Koste Ristića, Hane Slak, Vladimira Blaževskog, Dejana Zečevića, Jasmina Dudakovića i mnogih drugih.

Festival je održan u periodu od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.