U trendu

ZavrÅ¡eno snimanje kratkog filma „Smena“

BEOGRAD – U Beogradu je zavrÅ¡eno snimanje kratkog Å¡vajcarsko-srpskog filma „Smena“, u reÅŸiji Luke Popadića, saopÅ¡tili su iz Filmskog centra Srbije.

U fokusu ove filmske priče nalazi se bombardovanje RTS-a i Srbije tokom 1999. godine, kao i uzroci-posledice tog čina.

Priča „Smene“ prati mladog američkog TV reportera DÅŸejmsa, koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu i koji je, nakon uniÅ¡tenja zgrade RTS-a, primoran da donese teÅ¡ku profesionalnu i moralnu odluku. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl.

„Fascinira me koliko su ljudi spremni daleko da odu kako bi postigli svoj cilj. DÅŸejms je veoma zanimljiv lik i bilo mi je uzbudljivo da dočaram tu njegovu moralnu dilemu“, rekao je Vitl.

Reditelj Luka Popadić objaÅ¡njava da je za vreme bombardovanja Jugoslavije ÅŸiveo u inostranstvu i da ga je veoma pogodilo kako inostrani medijie izveÅ¡tavaju o o događajima u bivÅ¡oj Jugoslaviji.

„Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom druÅ¡tvu. Veoma sam srećan Å¡to smo uspeli da snimimo ovaj film, tim pre Å¡to su koprodukcije u kratkom filmu teÅ¡ko ostvarive“ kazao je Popadić.

Igrani i dokumentarni filmovi Luke Popadića prikazani su i nagrađivani na više od 100 festivala u zemlji i svetu.

Film „Smena“ produciraju Å vajcarska producentska kuća Cognito Films i dve srpske producentske kuće: Prababa produkcija i Stanković i sinovi. Projekat je podrÅŸan i od strane Filmskog centra Srbije, a u kategoriji manjinskih koprodukcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.