U trendu

Zbirka priča nobelovca Nagiba Mahfuza „Šapat zvezda“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Samizdat B92“ objavila je zbirku kratkih prica „Šapat zvezda“ egipatskog pisca Nagiba Mahfuza (1911-2006), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1988. godine, koja je prvi put prevedena na srpski, a važi i u drugim zemljama za „nepoznatu“.

Ova zbirka kratkih priča važila je za „izgubljenu“ i otkrivena je nedavno zahvaljujući Nagibovoj ćerci Um Kalsum koja je kutiju sa očevim beleški rukopisima dala na uvid književnom kritičaru Muhamedu Šairu, koji je među rukopisima našao ove priče koje nikadsa nisu objavljene u posebnoj knjizi.

Zbirku čini 18 kratkih priča čija je radnja smeštena u jedan od kairskih četvrti u prošlom veku. Autor s ironijom otkriva ljudske slabosti i dvostruki moral, strah od sveprisutne smrti, ali i nežnosti.

Priče su, kako je kazala urednica “ Samizdata“ Lidija KUsovac „sveže, duhovite, povremeno tužne, ali uvek životne i obeležene stvarnim dešavanjima. Čine skladnu celinu sa mestom radnje i atmosferom, nudeći čitaocu sliku jednog novog nepoznatog sveta, koja ostaje dugo i pamćenju“.

Kao i u drugim Mahfuzovim delima, i u ovim pričama snažno je predstavljen pojam sufijskog razlikovanja vidljivog i nevidljivog, poznatog i nepoznatog.

„Mahfuzov bogat i raznolik književni svje enciklopedija egipatskog života u 20 veku , zato će njegog glas ostai snažan i jasan za mnoge generacije koje dolaze i to nesamo u arapskomsvetu“, zaključila je Kusovac.

Priče je sa arapskog preveo Miroslav B. Mitrović. Mahfuz je rođen u Kairu 1911, a preminuo je u svom rodnom gradu 2006. godine u 94. godini.

Pisanjem je poceo da se bavii sa 17 godina i diplomirao je na Fiulozofskom fakultetu u Kairu. Prvi roman objavio je 1939, pisao je pod uticajem Balzaka, Kamija, Dostojevskog, Flobera, Tolstoja i Zole, ali ponajviše Prusta.

Proslavio se kada je počeo da opisuje realisticki urbanu život Egipta su ocenog sa kolonijalizmom i autokratijom. Napisao je više od 50 romana, a to je forma koja nije bila odomaćena među arapskim piscima u to vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar