U trendu

„Zemlja lovaca na snove“ Danjan Čen u „Prosveti“

BEOGRAD – Beogradska, ne tako davno najelitnija izdavačka kuća „Prosveta“, sa knjižarom pod zaštitom države jer je sačuvala izgled iz predratnog perioda kada je vlasnik bio legendarni izdavač Geca Kon, objavila je putopis „Zemlja lovaca na snove“ kineske autorke Danjan Čen.

Podnaslov knjige je „Geografsko čitanje „Hazarskog rečnika“ koji je sa kineskog jezika prevela Ivana Babić i „Prosveti“ su pomogli IK „Vizantija“ i firma 4SE.

Danjan Čen spada u najpoznatije i najpopularnije književnice Kine, odrasla je u Šangaju i pisala o prošlosti i vrednostima grada, a proslavila se trilogijom „Šangajska princeza“ i strahotama u doba Kulturne revolucije.

Čen je, opčinjena Pavićevim „Hazarskim rečnikom“, stigla u Beograd 2014. godine, a zbog širenja pozitivnog imidža o Srbiji, Turistička organizacija Srbije proglasila ju je za turističkog ambasadora naše zemlje.

U međuvremenu je dolazila više puta, jer je želela da obiđe sva mesta koja Pavić pominje u romanu, kao i sve što je u vezi sa našim srednjim vekom posle Kosovskog boja, pre svega vreme dinastije Lazarevića.

Putujući po Srbiji i Bliskom istoku, Čen je svojom knjigom dala značajan doprinos popularisanju Srbije i srpskog naroda, a kako je kazao urednik knjige Dragan Marković, ona je svojevrstan omaž Srbiji, njenoj istoriji i kulturi.

Knjiga je u Kini prošle godine proglašerna za najbolje delo putopisnog žanra. Bogato je ilustrovana kolor fotografijama.

Danjan Čen upravo snima dokumentarni film o Beogradu i ne krije da je „strastverno zavolela naš glavni grad“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar