U trendu

„Zemlja, novac, država“ Boška Mijatovića u Arhipelagu

BEOGRAD – Nova knjiga „Zemlja, novac, država“ poznatog ekonomiste i ekonomskog istoričara Boška Mijatovića nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga..

Ovo delo je iz srpske ekonomske istorije koje prati zbivanja na privrednom planu od srednjeg veka do tranzicije na početku XX veka.
Glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović naveo je da je knjiga pisana u formi analitičnih ogleda u kojima autor, između ostalog, govori o ekonomskim prilikama u Braničevskoj oblasti u drugoj polovini XV veka, istoriji srpskog budžeta, o poreskoj politici u Srbiji u XIX i XX veku, o zaštiti i seljaka od finansijskih rizika u nekadašnjoj Srbiji…

Takođe, autor se bavi novčano kreditnim poslovima Narodne banke Srbije u prve dve godine Prvog svetskog rata, zamenom novca prilikom nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ekonomskom politikom i konjunkturom u Kraljevini od 1919. do 1925. godine…

„Na kraju knjige autor ispisuje najcelovitiju istoriju moderne srpske tranzicije“, istakao je Božović, a u toj je tranziciji, napominje autor, Srbija krenula brzim korakom, ali se on tokom vremena usporio pa se zemlja nalazi tek na polovini puta.
Posebnu pažnju Mijatović u knjizi „Zemlja, novac, država“ posvećuje političkim tumačenjima i zloupotrebama ekonomije i ekonomske istorije.

„Neki od najznačajnijih tesktova u ovoj Mijatovićevoj knjizi bave se upravo empirijskim, naučnim, istraživačkim i analitičkim preispitivanjem političkim i ideološkim tumačenjima pojedinih događaja ili procesa iz srpske ekononmske istorije, odnosno razlozima zbog kojih su se činjenice povukle pred predrasudama, a naučni argumenti pred ideološkim verbalizmom“, ocenio je urednik.
Boško Mijatović je doktorirao ekonomske nauke, pisao kolumne za Politiku, NIN, Borbu, Danas, Ekonomsku politiku, Ekonomist magazin, ima blog Srbija i svet (sa Slobodanom Samardžićem), a poslednjih godina se sve više bavi ekonomskom istorijom.

Predsednik je Centra za liberalno-demokratske studije. Neke od Mijatovićevih poznatijih knjiga su: „Privatizacija“,“ Ekonomija, politika i tranzicije“, „Duvan i srpska država u XIX veku“, „Pojmovnik liberalne demokratije“ (sa I. Vujačićem i T. Mladenovićem), “ Dva veka Dečanske ulice“, „Srbija na nizbrdici“, „Ilustrovana istorija beogradskih kafana – od Turskog hana do Aero kluba“ (sa B. Belingarom).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.