U trendu

Živela je na socijali, a njen roman su 12 puta odbili: Danas je svi prepoznaju po malom čarobnjaku

Niko nije slutio da će ‘Hari Poter i Kamen mudrosti’ pisca J.K. Rouling (51) pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, gradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi pozorišnu predstavu koja je postala veliki hit. I najvažnije, niko nije slutio da će decu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je do danas u 500 miliona primeraka na 79 jezika.

Priča je o sirotom engleskom dečaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svetu. Hari zatim odlazi u školu čarobnjaštva, Hogvarts i stvara odanu grupu prijatelja sa kojima će kasnije proživeti brojne opasne pustolovine.

Mlada samohrana majka Džoana Rouling, koja je živela od socijalne pomoći, priču o Hariju Poteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je kćerka spavala. Izvorni primerak „Harija Potera i Kamena mudrosti“ napisala je 1995. na staromodnoj pisaćoj mašini. Knjigu je odbilo da izda 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, Blomsburi, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje izdato je u samo hiljadu primeraka. U idućih 20 godina Hari Poter oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan. „Hari Poter i Darovi smrti“, sedma i poslednja knjiga, najbrže je prodavanija knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodata u 2,65 miliona primeraka.

Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom sveta uprihodilo je 6,5 milijardi dolara. J.K. Rouling je od osobe koja sebi nije mogla da priušti fotokopiranje svog rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku. Ostrvski mediji pišu kako se vreme u dečjoj književnosti deli na vreme pre i posle Potera.

Osim što je spasio čitanje, Hari Poter je sa filmskim adaptacijama, pozorišnom predstavom i tematskim parkovima nadrastao svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture. Kao i u sličnom primeru Ratova zvezda, Poter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali niti red ili nisu videli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.

Uz to, u jednoj studiji iz 2104. italijanski psiholozi dokazali su da Poter svoje čitaoce čini boljim ljudima. Oni imaju manje predrasuda prema manjinskim grupama i veću dozu empatije. Baš kao i njihov junak iz knjige.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.