U trendu

Zombi šetnja kao uvod u Festival srpskog filma fantastike

BEOGRAD – Festival srpskog filma fantastike ove godine biće održan od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi šetnja zakazana za 13. oktobar.
Pripreme i šminkanje za Zombie Walk održaće se u Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića posle čega će uslediti šetnja centralnim gradskim ulicama.
Više stotina ljudi u zombije će maskirati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, kao i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetane Gutić i Meline Drouvi.

Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici radionice u Akademiji Purity, a na kojoj su kojoj su bili u prilici da savladaju napredne tehnike šminke, što podrazmeva pravljenje maske, ogrebotina, rana…
Zombi šetnja je događaj zabavnog i humanitarnog karaktera, a cilj je promocija filmske umetnosti, posebno u delu scenske maske i profesionalne filmske šminke.
Kao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu pažnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima u tom žanru.

U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu „Koskar“ u nekoliko kategorija: za najbolji film, najbolje efekte, najbolji scenario, specijalna dostignuća.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.
U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi „Žetva“ Aljoše Dakića, animirano ostvarenje „Neputovanja“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, „Zemlja 2.0“ Igora Stanojevića, „Poslednji zapis Leonida Šejke“ Zlatka Stojilovića, „Strašno mesto“ Milančeta Markovića, „Moj prijatelj Leon“ Ane Radulović, „Kamen“ Janka Đurića, „Kroz oko aparata“ Žikice Jovanovića i „Ne vidiš da vidiš“ Alekse Mirosavljevića.
U selekciji su i filmovi iz regiona „Poslednji izazov“ Božidara Trkulje, „Poslednji bunar“ Filipa Filkovića, „Poslednji otpor“ Hrvoja Habljaka, „Kutija“ Dušana Kastelica, „Griža savesti“ Strahinje Mlađenovića.

Od stranih filmova za nagradu „Koskar“ takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja. Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.
Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti pažnju na dva nova ostvarenja. Reč je o dečjoj fantastici u filmu „Zlogonje“, koji će otvoriti ovogodišnji festival, a čiji je reditelj Raško Miljković na prošlogodišnjeg festivalu odneo „Koskara“ za najbolji scenario za kratkometražni film „Kris“ i ostvarenju „Incoming“, koje će na ovom festivalu imati srpsku premijeru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike