U trendu

Zombi Å¡etnja kao uvod u Festival srpskog filma fantastike

BEOGRAD – Festival srpskog filma fantastike ove godine biće odrÅŸan od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi Å¡etnja zakazana za 13. oktobar.
Pripreme i Å¡minkanje za Zombie Walk odrÅŸaće se u Kombank dvorani na Trgu Nikole PaÅ¡ića posle čega će uslediti Å¡etnja centralnim gradskim ulicama.
ViÅ¡e stotina ljudi u zombije će maskirati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, kao i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetane Gutić i Meline Drouvi.

Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici radionice u Akademiji Purity, a na kojoj su kojoj su bili u prilici da savladaju napredne tehnike Å¡minke, Å¡to podrazmeva pravljenje maske, ogrebotina, rana…
Zombi šetnja je događaj zabavnog i humanitarnog karaktera, a cilj je promocija filmske umetnosti, posebno u delu scenske maske i profesionalne filmske šminke.
Kao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu paÅŸnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima u tom ÅŸanru.

U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu „Koskar“ u nekoliko kategorija: za najbolji film, najbolje efekte, najbolji scenario, specijalna dostignuća.

O nagradama će odlučivati ÅŸiri koji čine Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i SaÅ¡a Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.
U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometraÅŸni filmovi „Åœetva“ AljoÅ¡e Dakića, animirano ostvarenje „Neputovanja“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, „Zemlja 2.0“ Igora Stanojevića, „Poslednji zapis Leonida Å ejke“ Zlatka Stojilovića, „StraÅ¡no mesto“ Milančeta Markovića, „Moj prijatelj Leon“ Ane Radulović, „Kamen“ Janka Đurića, „Kroz oko aparata“ Åœikice Jovanovića i „Ne vidiÅ¡ da vidiÅ¡“ Alekse Mirosavljevića.
U selekciji su i filmovi iz regiona „Poslednji izazov“ BoÅŸidara Trkulje, „Poslednji bunar“ Filipa Filkovića, „Poslednji otpor“ Hrvoja Habljaka, „Kutija“ DuÅ¡ana Kastelica, „GriÅŸa savesti“ Strahinje Mlađenovića.

Od stranih filmova za nagradu „Koskar“ takmičiće se ostvarenja iz Å panije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja. Poseban program posvećen je JuÅŸnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se odrÅŸava u Pusanu.
Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti paÅŸnju na dva nova ostvarenja. Reč je o dečjoj fantastici u filmu „Zlogonje“, koji će otvoriti ovogodiÅ¡nji festival, a čiji je reditelj RaÅ¡ko Miljković na proÅ¡logodiÅ¡njeg festivalu odneo „Koskara“ za najbolji scenario za kratkometraÅŸni film „Kris“ i ostvarenju „Incoming“, koje će na ovom festivalu imati srpsku premijeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar