Zoran Đinđić: Portret političara u mladosti

Beogradska premijera knjige Dragana Lakićevića Lakasa „Portret političara u mladosti“, koja je upravo objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Život i literatura, održaće se 12. marta, 15 godina od ubistva Zorana Đinđića, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, najavili su iz Arhipelaga.

O knjizi će govoriti profesor dr Vukašin Pavlović, Branislav Lečić, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Dragan Lakićević Lakas, a publika će moći da vidi i jedan broj nepoznatih ili manje poznatih fotografija Zorana Đinđića koje su objavljene kao dodatak knjizi Portret političara u mladosti.

„Portret političara u mladosti“ nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga.

Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. „Portret političara u mladosti“ je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene“ piše u saopštenju iz Arhipelaga.

Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih.

U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, „Portret političara u mladosti“ je uzbudljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja.

Otuda knjiga o jednom životnom i intelektualnom sazrevanju postaje i knjiga koja predočava društvene, ideološke, političke i filozofske preokupacije koje su obeležile vreme jedne mladosti u Beogradu.

Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o ličnim i generacijskim promenama i dramama, o izazovima koje je trebalo savladati, o stremljenjima pred kojima se nije uzmicalo, o vremenima u kojima se intelektualno i ljudski formirao Zoran Đinđić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. UaaaaDjiki

    Maaa daaa, a sto ne objavite prezentaciju knjige „Zoran Đinđić u mreži mafije“- Života Ivanović od 2004.g ! Mozda zato sto je napisano ko je bio Djiki -folirant ,svercer i lopov …

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike