U trendu

Zoranu Bognaru nagrada „Jovan Skerlić“

TOPOLA – Nagrada „Jovan Skerlić“ za 2018. godinu pripala je Zoranu Bognaru za „Izabrana dela“ i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi, saopštio je žiri koji je radio u sastavu Zoran Milisavljević (predsednik), profesor dr Zoran Nikolić i Nemanja Veljović Subrosa.

Zoran Bognar, pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, rođen je 30. januara 1965. godine u Vukovaru (Hrvatska).

Objavio je dva romana “Noć praznih ruku” (1989) i “Budno stanje sna” (1993), desetak knjiga poezije od kojih su nesumnjivo najznačajnije dve poetske trilogije “Elizejska trilogija” (2000), „Albedo, aura, alhemija” (2009) i knjiga „Insomnija, bele noći” (2013), tri knjige poetsko-fenomenoloških mikroeseja “Fotografije glasova” (1997), “Ejdetske slike” (1998) i „Fotografije glasova” II (2002), kao i dve antologije „Novo raspeće” – antologija savremenene srpske poezije kraja 20. veka (2001) i „Tečni kristal”- antologija srpskog mikroeseja 20. veka (2006).

Poezija Zorana Bognara prevođena je na italijanski, francuski, engleski, nemački, mađarski, švedski, slovenački, makedonski, turski, jermenski, bugarski, holandski, friski, grčki, poljski, rumunski, arapski i španski jezik.

O njegovom književnom delu objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija (Vladan Panković i Nikica Banić: Atletsko hodočašće nad jelisejskim vodama i poljima Zorana Bognara, Užice, 2002).

Bognar je učestvovao na mnogim međunarodnim pesničkim festivalima i kongresima.

Održao je više samostalnih književnih večeri u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Poljskoj, Australiji, kao i u zemljama regiona (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, CrnaGora).

Dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih književnih nagrada i urednik je u jednoj od vodećih srpskih izdavačkih kuća „Dereta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)