U trendu

Zoranu Simjanoviću uručena nagrada „Darko Kraljić“

BEOGRAD – U Udruženju kompozitora Srbije danas je Zoranu Simjanoviću uručena nagrada „Darko Kraljić“ za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu pop muzike.

Stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, (predsednik) Radivoje Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandar Milutinović, jednoglasno je odlučio da nagradu za stvaralaštvo u domenu popularne muzike dodeli Simjanoviću.

Nagradu je uručio predsednik Sekcije popularne muzike Srđan Marjanović. Pokrovitelj nagrade koja se dodeljuje po treći put je Sokoj, organizacija muzičkih autora Srbije, a prethodno je pripala Korneliju Kovaču i Vojkanu Borisavljeviću.

Odluku žirija pročitala je Ivana Trišić, koja je istakla da je Simjanović jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike, a njegov izuzetno bogati autorski opus imponuje vrhunskim kvalitetomi raznovrsnošću, što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu.

„Komponovao je muziku za 66 igranih filmova, 55 televizijskih filmova i serija, više od 50 dokumentarnih i crtanih filmova i 40 pozorišnih predstava. Dobitnik je više od 20 nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju dve Zlatne arene na Jugoslovenskom festivalu u Puli, za muziku u filmovi ‘Miris poljskog cveća’ i ‘Balkan Ekspres'“, istakla je Trišićeva.

Naglasila je da ne treba izostaviti njegovu muziku za „Grlom u jagode“, „Nacionalnu klasu“, „Petrijin venac i „Tango argentino“.

Simjanović je primivši nagradu kazao u šali da ga je ovo prznanje obradovalo, iako je od 1961. kada je zapoceo svoju muzičku karijeru već sakupio pregršt nagrada, ali da to ne znači da će prekinuti da komponuje, već namerava da nastavi sa poslom kojim se bavi više od pola veka.

On je izrazio zadovoljstvo što je dobio nagradu koji su do sada dobili Kornelije Kovač i Vojkan Borisavljević.

O Simjanovićevom opusu govorili su Radoslav Zelenović i Marija Ćirić.

Zelenović je podsetio da je Simjanovićeva profesionalna biografija veoma bogata i duga i da obuhvata 69 strana. Dodao je da je Simjanović potpisao i 500 reklamnih spotova i da snimci njegove muzike traju ukupno 11.000 minuta.

Marija Ćirić je pošla od Simjanovićevog decackog bavljenja muzikom i naglasila da je bio jedan od prvih rokera u Jugoslaviji, iako je sticao klasično obrazovanje iz muzike i diplomirao na Muzičkoj akademiji.

Ona je podvukla da Simjanovićevu muziku ne treba klasifikovati niti tražiti odgovor na pitanje kom stilu muzikke pripada, jer je veoma uspešno koristio i narodni melos i sve muzičkie stilove druge polovine 20. veka.

On se, istakla je Ćirićeva, uključio i u estetiku pokreta NJu ejdž zato što ne trpi stroge klasifikacije i razmeđu svih popularnih muzičkih žanrova.

Definisala mu je muziku kao „superlibreto“ zato što operiše kao narativni agens i tako podstiče fabulu umesto da je samo prati.
„Jednostavno rečeno, njegova muzika je ono po čemu najčešće pamtimo brojna filmska, televizijska, pozorišna i uopšte sva medijska ostvarenja i zato je njegova muzika postala predmet akademskog diskursa, naucno-teorijskih radova, čak i doktorskih disertacija“, zaključila je Marija Ćirić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar