U trendu

Ako vaš partner ima jednu od ovih 7 osobina, velike su šanse da će vas prevariti

Ljudi sa određenim vrstama osobina skloniji su prevari od drugih, kaže dr. Kenet Pol Rosenberg, američki psihijatar koji ima 20 godina iskustva u lečenju seksualnih problema.

O toj temi napisao je i knjigu „Infidelity: Why Men and Women Cheat“ (Preljuba: Zašto muškarci i žene varaju).

– Moji pacijenti, koji se bore sa preljubom, dolaze iz različitih društvenih okolnosti i situacija – imaju različite seksualne orijentacije, različitesu starosne dobu i različitih verskih, rasnih i društveno-ekonomskih grupa – kaže dr. Rosenberg, a prenosi Daily Mail.

Tri odrednice varanja

– Tokom više od dve decenije u praksi sam našao tri glavna faktora koji određuju preljubničko ponašanje – dodaje.

Psihologija – um koji ste razvili kroz formativna iskustva koja su u vas usadila određene načine razmišljanja o svetu, vašem mestu u njemu i način na koji razmišljate o sebi u kontekstu seksa i romantike.

Kultura – okruženje oko vas, sa različitim porukama o seksu, ljubavi i prevari – koje formira i vaše mišljenje o tome i mogućnostima za neveru.

– Bazirano na studijama, procenjujem da postoji gotovo 50 posto onoga što razlikuje preljubnike od onih koji to nisu, a ima veze sa biološkim razlikama u hemikalijama njihovog mozga. To znači da više od polovine onoga što čoveka vodi u prevaru ima veze sa okolinom i sopstvenom psihologijom – objašnjava ovaj stručnjak.

Dodaje kako je najznačajniji uzrok činjenica da možemo varati. Što je to lakše učiniti, veća je šansa da će neko to i uraditi.

7 tipova osobina najsklonijih prevari

– Kada je u pitanju psihologija preljubnika, najveći faktor koji ljude tera na lutanje je osećaj da imaju na to pravo ili da zaslužuju da varaju. Istraživanje i kliničko iskustvo identifikovali su određene osobine ličnosti koje se mogu povezati s takvim osećajima – kaže dr. Rosenberg.

Narcisoidnost – osećaj zadovoljstva samim sobom i stavljanje svojih potreba na prvo mesto.

Nedostatak empatije – nemogućnost stavljanja sebe u poziciju svog partnera.

Grandioznost – precenjivanje svojih sposobnosti, naročitio seksualne i potreba potvrđivanja sebe kao veštog ljubavnika.

Impulsivnost – donošenje važnih odluka koje nose velike posledice, na brzinu.

Želja za uzbuđenjem – doživeti nešto novo, potraga za novim uzbuđenjima.

Izbegavanje privrženosti – strah od obaveza.

Samodestruktivnost ili mazohizam.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike