U trendu

Banka sperme – momci s dobrim „materijalom“

Pre dvadesetak godina, kada je Džefri Harison prodavao svoju spermu Kalifornijskoj kriobanci, banke sperme nisu puno govorile klijentima. Žene su mogle saznati da je davalac pod brojem 150 (Harison, jedan od najtraženijih davalaca) visok blizu 183 cm, da ima plave oči i da ga zanima filozofija, muzika i drama. Nisu, recimo, mogle saznati da je, pored tih interesovanja, Harison slobodnog duha, kao što je, nakon susreta s njim, naglasila Danijela, jedna od njegovih „bioloških“ ćerki.
Pedesetogodišnji Harison živi „povlačeći se iz života“ u prikolici nedaleko od Los Anđelesa, radi neobične poslove i čuva pse. Žene koje su koristile njegovu spermu bile su potpuno zadovoljne, ali današnje žene kao da tragaju za daleko savršenijom vrstom muškarca: lepim i besprekornim, nadarenim i šarmantnim, nežnim i odanim. A takvog je, od krvi i mesa, moguće naći jedino u snovima.
„Mnoge žene smatraju da na ovaj način svom detetu mogu stvoriti inicijalnu prednost u životu“, kaže Lori Endruz, profesor prava na Čikago Kent koledžu, koja je inače proučavala sistem banaka sperme, kao i odabir spermi davalaca.
Pre nego što kupe spermu davaoca iz snova, žene sve više traže dokaz o njegovoj savršenosti. Žele precizne rezultate testa ličnosti. Slike davaoca kad je bio dete, tinejdžer i već odraslog. Žele da čuju njegov glas preko zvučnog zapisa, da pročitaju njegove odgovore na postavljena pitanja. I što se više podataka dodaje u profil, taj sklopljeni profil postaje sve groteskniji, a veo tajanstvenosti koji je nekada obavijao davaoca sperme sve više pada, dok o njemu ne postane poznato sve osim imena i adrese.
S obzirom na nekada nezamisliv nivo pristupa podacima o davaocu sperme, danas je darovanje sperme postalo vrsta nadmetanja. „To je svojevrsna trka u naoružanju“, objašnjava Vilijam Džeger, direktor Ferfaks kriobanke u Virdžiniji. Uz Kalifornijsku kriobanku u Los Anđelesu, njegova kompanija je među najvećim bankama sperme u zemlji. Jedne godine banka doda profil ličnosti, druge nešto drugo, kaže Džeger. Ako vaša konkurencija doda nov servis, dodate ga i vi.
Banke sperme imaju problem – kako obezbebediti donora sperme koju će biti moguće prodati. One ističu da prihvataju svega jedan do dva procenta uzoraka davalaca. Sperma davalaca često nije dovoljno dobra, reproduktivna, ili je istorijat zdravstvenog stanja davaoca problematičan. Neki se odbacuju zbog lošeg izgleda, neki zbog nedovoljnog obrazovanja ili čak zbog lošeg vladanja.
„Ponekad smo u situaciji nekoga ko pravi sastanke naslepo“, kaže dr Čarls Sims, osnivač i direktor Kalifornijske kriobanke. Kakav onda treba da bude idealan muškarac za današnje žene? „On ne sme biti debeo. Tražimo idealan odnos visine i težine“, objašnjava Sims.
O niskima se može pregovarati. Ukoliko je davalac visok oko 170 cm, a pri tom je student medicine ili doktor nauka, to prevazilazi problem visine u većini situacija, kaže Sims. Obrazovanje je bitno. Kalifornijska kriobanka bira isključivo muškarce koji su na koledžu ili su završili četvorodišnje studije. U Ferfaks banci prednost imaju lekari i pravnici, kaže Džeger.
Neke banke sperme otkrivaju više o svojim davaocima, neke manje. Primera radi, Ferfaks banka pribavlja fotografije davaoca, uz njegovu saglasnost. Kalifornijska banka to ne radi, strahujući od toga da bi nakon niza godina moglo doći do prepoznavanja davaoca, što bi stvorilo ozbiljne probleme.
Ferfaks banka pita davaoce da li žele da ih potomci kontaktiraju kad napune 18 godina. Kalifornijska banka to ne radi, ali diskretno nastoji da ostvari kontakt s davaocem sperme i upita ga da li želi da vidi svoje već odraslo dete. Ferfaks banka u dosije davaoca sperme uključuje i „utiske osoblja“. Čini se da osoblje ima pozitivne utiske o svima, mada su nekima ipak naklonjeniji. Među najbolje ocenjenima je i čovek koji je u isti mah i najtraženiji davalac. Žene se na neki način zaljubljuju u njega, kaže Džoj Beder, direktor sektora za klijente.
Najtraženiji davalac je Kolumbijac-Italijan španskog porekla: veoma je privlačan, smeđih očiju, tamne kose i, dodaje Beder, radi na doktorskoj disertaciji.
U dosijeima banke postoji jedan takav čovek – Davalac 1913, koji odgovara ovom opisu. Davalac 1913, kao što je zapisano u njegovom dosijeu, izuzetno je privlačan, ima jaku vilicu i sjajne smeđe oči. Kada se smeje, i sami poželite da se smejete. Uopšte uzev, Davalac 1913 je lep mladić. Odlikuje ga stidljiv dečački šarm, navodi osoblje, iskrenost, društvenost i pustolovni duh.
Potencijalni davalac odgovara na pitanja, koja uključuju i ovo: „Koja je nasmešnija stvar koja vam se dogodila u životu?“ Davalac 1913 ispričao je situaciju kada je zamolio majku svoje devojke da mu se popne na stomak kako bi pokazao snagu svojih trbušnih mišića. Kad se popela na moj stomak, pustio sam gas, napisao je.
Da li je donžuan koji pušta gasove ujedno i najpopularniji davalac u Kriobanci? Direktor Džeger kaže da to nikad neće reći. Oprezan je kad govori o najpopularnijem davaocu, ma ko on bio, kako ne bi došlo do problema: već postoji lista čekanja na njegovu spermu, a publicitet bi je samo pogoršao. „Mi prosto ne možemo da obezbedimo dovoljan broj njegovih uzoraka“, kaže Džeger.

(Dž. K.)

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Groteskno, zaista; ali nije mi jasno šta se dešava sa ženama koje (više) ne mogu… šta? Pa, mnogo toga ne mogu?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike