Bez kontrolisanja voljene osobe

Ima onih koji podrazumevaju da ne treba pokušavati da kontrolišete voljenu osobu, ali mnogi to ipak pokušavaju, na ovaj ili onaj način, i strahovito ih frustrira ako im to ne polazi za rukom. A vezu, zapravo, znatno može da olakša prihvatanje činjenice da voljenu osobu ne treba pokušavati da kontrolišete.
Kakva vrsta kontrole? Bilo kakva. Kad voljenoj osobi govorite šta treba ili ne treba da radi (s očiglednim izuzetkom situacija kada pod vašim uputstvima radi nešto što joj je novo, recimo, menja osigurač ili sprema šnicle). Ili, još gore, šta mora da radi. Mora da opere sudove. Mora da već jednom ode kod lekara. Mora da vidi ovoga ili onoga. Mora da prestane s ovom ili onom lošom navikom. Ne bi trebalo da se osmehuje onome, nije on vredan toga. Ne sme tako-i-tako da se ponaša. U pokušaje kontrole spada i kada nekoga pokušavate da ubedite da je ovo ili ono za njihovo dobro.
Ne kažemo da ne smete ni da zucnete onda kada vam nešto zasmeta. Daleko od toga. Ipak, jedno je reći da vam smeta ili da vas povređuje kad se voljena osoba ponaša tako-i-tako, ili da vam je u tome-i-tome potrebna njena pomoć, a nešto sasvim drugo narediti joj kako da se ponaša. Naređivanje neretko ne funkcioniše ni kad su deca u pitanju, dete neće pa neće, a još i slabije pomaže kad se o odrasloj osobi radi – ne samo da ne pomaže već često ima i suprotan efekat od željenog, jer se mnogi automatski suprotstave tome da im neko komanduje, pa odbijaju i ono što bi, inače, možda i prihvatili.
Jednom kada prihvatite da je jedino ponašanje nad kojim imate kontrolu vaše sopstveno (bez izgovora tipa da je nešto jače od vas, da je to alkohol progovorio iz vas i slično), stvari dobijaju drugačiju perspektivu; više se ne postavlja pitanje kako da voljenu osobu naterate da nešto uradi ili uvidi – to jednostavno ne možete – već šta vi možete da uradite kako bi se popravilo ono što vam smeta. Naravno, veza najbolje funkcioniše onda kada oboje to uvide, kada niko nikoga ne pokušava da kontroliše, ali, kao što smo rekli, to nije pod vašom kontrolom – pod vašom kontrolom je samo kako se ponašate vi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike