Bez „staromodnog“ razgovora nema intimnosti

Metodi moderne komunikacije, kao što su elektronska pošta i mobilni telefoni, omogućavaju vam da po ceo dan budete u kontaktu s voljenom osobom, i to može jako da prija. Međutim, dešava se i da to dovede do gubitka intime među partnerima.
U čemu je problem? S jedne strane, jeste super to što, ako su i vama i voljenoj osobi poslovi uz kompjuter, možete ceo dan da jedno drugo mejlom obaveštavate šta se dešava. A i ako niste za kompjuterom, tu su SMS poruke (praktičnije od poziva, jer em manje koštaju, em partner/partnerka može da ih pročita onda kada mu/joj odgovara, ne mora da prekida posao u najnezgodnijem trenutku). Tako, čak i ako oboje dugo ostajete na poslu, možete biti u kontaktu celog dana, u toku s onim što se dešava voljenoj osobi, što vam pruža dodatni osećaj bliskosti. Ali…
Ta vrsta bliskosti ipak nije isto što i razgovor oči-u-oči. A pošto ste ceo dan razmenjivali informacije, lako se može desiti da, jednom kada dođete kući, jedno drugome nemate više šta da kažete. Sve ste već rekli u toku dana. Uz to ste i umorni od posla, pa se, nakon obaveza po kući (koje obavite ili ne) sručite u kauč pred televizorom i vegetirate pre odlaska na spavanje, ili možda još ponešto gledate na kompjuteru. Preko dana, dok komunicirate s voljenom osobom, osećate izvesnu bliskost s njom – a uveče, kada ste konačno zajedno, dospete u paradoksalnu situaciju da se prisustvo voljene osobe podrazumeva kao i zakržljala kućna biljka u saksiji, i otprilike je podjednako bitno.
Kako da do tog gubitka intime ne dođe? Različiti su načini za održavanje intime. Jedan je i zajedničko ušuškavanje na kauču, a pomaže i zajedničko obavljanje nečega (spremanje večere, na primer). Ipak, neophodan je i razgovor, onaj pravi. Ne mora istog trenutka kad ste oboje u kući, ali u toku večeri bi trebalo pronaći neku temu za razgovor, nešto o čemu u toku dana niste pričali. Razmena nežnih reči je super – nema veze ako ste ih putem SMS-a razmenjivali u toku dana, dodatno međusobno umiljavanje, ovog puta i uz fizički kontakt, svakako neće da škodi. Može se pričati i o planovima za sutradan, za vikend, o nečemu što se niste setili da pošaljete putem SMS-a… A možete i da se dogovorite da ograničite broj poruka koje ćete jedno drugom poslati u toku dana, pa da tako uveče imate o čemu da pričate.
Nije neizbežno da vam moderna tehnologija ugrozi bliskost s voljenom osobom, samo je dobro biti svestan da se to može desiti i tu mogućnost sprečiti – ako treba, i time što ćete staviti podsetnik u mobilni da treba da razgovarate s partnerom/partnerkom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike