Bolje bez ikoga nego s bilo kim

U trenucima usamljenosti, kad određene godine dođu, ima onih koji će da prihvate vezu s bilo kim ko ih hoće, samo da ne budu sami. Takve veze retko kad ispadnu dobre; najčešće se ili brzo okončaju ili traju zbog straha od samoće, ali ljudi u njima budu nesrećni.
O kojim se to "određenim godinama" radi razlikuje se od osobe do osobe. Neke žene osete strah zbog biološkog časovnika kada pređu tridesetu, kada se približe četrdesetoj, kada im prođe četrdeseta… Neke znatno ranije dobiju ideju da moraju odmah sad da se udaju i rode decu, inače će im biti kasno. A posmatramo i one oko sebe, naročito osobe s kojima smo bliski. Nije retkost da žena oseti snažnu želju za udajom i materinstvom kad njene prijateljice počnu da se udaju i dobijaju decu; nekad to bude u mlađim godinama, nekad nešto kasnije. Nekad, u zavisnosti od sredine, postoji i ideja da žena koja se nije udala i koja nije rodila do određenih godina (koje god to bile) mora da je falična. Nema veze šta je inače postigla, koliko je u nečemu drugom uspešna, sve što nije udaja i majčinstvo ionako je zamajavanje, eventualno je usmereno ka tome da bude što bolja udavača; ona će se ostvariti tek kad postane supruga i majka.
Kako vreme prolazi, tako i pritisak, što spoljni, što unutrašnji, raste, i može doći do toga da kriterijumi opadnu, nekad i drastično. Nije da je neophodno da onaj pravi bude bogataš, princ na belom konju ili nešto slično, ali svakako da ne treba da bude ni bilo ko, nema veze ni ako njih dvoje ništa zajedničko nemaju, ni ako je on nasilan, ako je alkoholičar, glavno da ona nađe nekog. Pritisak može da bude naročito jak ako postoji neko ko uopšte nije loš čovek, dobar je, pošten, trudi se, samo što njih dvoje nisu jedno za drugo, ne bi dobro funkcionisali zajedno – ako ona odbije takvog čoveka, mora biti da izvoljeva i birka.
Ne kažemo da treba izmišljati nemoguće zahteve, ali u vezu ne treba ulaziti ni iz žurbe, očajanja, pritiska okoline… Kao što su se mnogi uverili, i muškarci i žene, bolje je biti sam nego s pogrešnom osobom – što potvrđuje i osećaj olakšanja kad se s pogrešnom osobom prekine veza.
Tragajte za onom pravom osobom. Upoznajte se s različitim ljudima – svakako da nekog za sebe nećete tek tako naći na sopstvenom kauču. I nemojte odustajati od potrage za osobom s kojom ćete zaista biti srećni – samo takva osoba je vredna veze. Bolje je biti sam nego u lošoj vezi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike