U trendu

Bračni terapeuti otkrili tri važna znaka upozorenja da je veza na ivici propasti

Nekoliko terapeuta za parove na Reditu otkrilo je koji su znakovi upozorenja da se veza nalazi na ivici propasti, odgovarajući parovima na njihova pitanja.

Prebacivanje krivice

Prema njima, prvi znak na koji treba obratiti pažnju je prebacivanje krivice za sve probleme u vezi na partnera.

„Svaka veza je partnerstvo. Vrlo retko sam video da su ovakvi problemi u vezama isključivo krivica jedne osobe. Ovi su problemi obično dinamične i komplikovane prirode. Uopšteno su rezultat kognitivnih, emocionalnih, bihevioralnih i interpersonalnih obrazaca međusobne interakcije svakog partnera“, napisao je jedan terapeut.

Agresivno ponašanje

Sledeći znak upozorenja odnosi se na agresivno ponašanje, koje ionako ne bi trebalo da bude prisutno ni u jednoj vezi.

Terapeut je objasnio: „Ako jedna osoba kaže da želi da prestane da izaziva agresivno ponašanje druge osobe, to je znak upozorenja. Radim s puno parova u kojima je jedna osoba agresivna i želi da preuzme odgovornost i promeni se.“

„Međutim, ako osoba koja je meta preuzima odgovornost za agresiju, a agresivni partner ne preuzima odgovornost, radiću s ciljanim partnerom na odlasku ili postavljanju ograničenja“, dodao je, a prenosi Index.hr.

Kršenje granica

Sledeći znak upozorenja odnosi se na kršenje granica.

„Ako se malo testiraju granice, to je u redu, ali neprestano kršenje granica je veliki znak upozorenja. Ljudi, poznavanje svojih granica, kako ih postaviti i kako ih održavati jako je važno za vašu ličnu sreću. Osim toga, naučite kako da poštujete granice drugih ljudi“, pojasnio je terapeut.

Dodao je da nisu sve granice fiksne tokom trajanja veze te da se mogu „zaslužiti ili izgubiti“.

Navodeći primer, terapeut je dodao: „Ako idete na spavanje u 21 sat i probudite se da vežbate u 5 ujutro, zadržite tu praksu. Pristojna osoba će to poštovati, ali nepristojna osoba će pokušati a to sabotira.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar