U trendu

Budite izbirljivi

Postoji izreka da izbirač naiđe na otirač, i svakako da ne treba cepidlačiti oko svake sitnice u toj meri da ispadne da vam niko nije dovoljno dobar, ali izbirljivost prilikom izbora partnera ili partnerke može da bude i te kako dobra stvar.
Nedavno je sprovedeno istraživanje koje se ticalo "spid dejtinga", sistema u kome se veći broj samaca i samica dovede na istu lokaciju u isto vreme i imate po nekoliko minuta da se upoznate sa svakom osobom suprotnog pola, a zatim označite ko vas je sve zainteresovao od njih. Pokazalo se, na nemalo iznenađenje istraživača, da oni koji su označili mali broj potencijalnih kandidata imaju daleko veće šanse da budu izabrani nego oni koji su označili velik broj.
U čemu je stvar? Kad se o platonskim prijateljstvima radi, osoba koja je voljna da komunicira sa svima i da se sprijatelji sa svima obično se mnogima dopadne, jer je tako otvorena, prijateljski nastrojena i komunikativna. Stvar je potpuno drugačija kad se radi o ljubavnim odnosima – oni koji zaključe da bi baš mogli da probaju i s ovom osobom, i onom drugom, i onom trećom, i tako s njih 20, ne ispadaju prijateljski i komunikativni – ispadaju očajni; kao neko ko bi prihvatio bilo koga. A ko želi da bude s očajnikom ili očajnicom?
Po sličnom principu i oni koji su skloni tome da izlaze na sastanke s većim brojem muškaraca ili žena na kraju vrlo često ne budu u vezi ni sa kim od njih. Kao jedno, deluju kao neko ko ne zna šta hoće niti ima makar približnu ideju s kakvom bi osobom želeo da bude; kao drugo, deluju kao da i ne bi bili baš verni, već bi partnera ili partnerku u trenutku dosade prevarili s prvom sledećom osobom koja naiđe i raspoložena je za malo zabave, a kao treće, deluju očajno.
Da ne bude zabune, ovo ne znači da treba samo sedeti kod kuće, niti da treba izigravati nekoga kome je nemoguće prići. A ne treba ni postavljati nemoguće visoke zahteve. Ipak, dobro je znati bar okvirno kakva vas osoba zanima (pomaže da ne gubite vreme na one koji vas ne zanimaju), s tim što se to kakva vas osoba zanima može vremenom i menjati, ukoliko ustanovite da vam takva vrsta osobe zapravo ne odgovara, da veza s takvima ispadne katastrofa. I dobro je da ne budete dostupni (na ljubavnom planu) velikom broju ljudi – najbolji trik, onda kada za njega postoje uslovi, jeste da ste jednoj osobi, onoj posebnoj, koja vam se naročito svidi, lako dostupni, a nedostupni ostalima.
Tako bar kažu neki stručnjaci, a pošto u ljubavnim vezama ne postoje pravila koja funkcionišu baš za sve, nije nemoguće da otkrijete da vama neki drugačiji metod bolje ide.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Naravno, i svaka priča je suvišna. Pa nismo na pijaci da biramo šta je mlađe, slađe i ostalo. Daleko bilo – očajni ili „očajno odabrani“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike