Da li je promiskuitet u modi?

U društvu u kakvom danas živimo nije nimalo neobično ako vam promiskuitet deluje kao nešto što je „in“, dok je traženje duge veze i duge ljubavi nešto zastarelo. Ne kažemo da je promiskuitet sam po sebi loš, ali je besmisleno na nešto te vrste gledati kao na nešto što je „in“ ili „aut“.

Foto: Tummen/Pixabay.com

Foto: Tummen/Pixabay.com

Ipak se radi o nečemu veoma ličnom i veoma intimnom. „In“ ili „aut“ može da bude garderoba ili neki drugi modni detalj, ali ne i međuljudski odnosi – a ako čitate razne časopise, povremeno možete da pročitate i nešto tipa: „Sada su ‘in’ visoki muškarci“. I šta bi to trebalo da znači za vas? Da smesta ostavite muža koji nije dvometraš i potražite košarkaša, a kad moda prođe, ostavite visokog i nađete nekog nižeg, ili, recimo, ako doktori budu „in“, počnete da jurite bilo kod doktora?

Slično je i s pitanjem promiskuiteta i duge veze. Ne kažemo da je promiskuitet nužno loš, ne ako pri tom niko ne čini preljubu i ako vodite računa o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, kao i ako zbog promiskuitetnog života ne zanemarujete nekog ko vam je na brizi, poput deteta, ali upuštati se u često menjanje partnera samo zato što neko smatra da je sada tako „kul“, a ne zato što vi lično to želite i sada ste u takvoj fazi u svom životu? Zašto?

Ako ste, bez obzira na trendove, promiskuitetna osoba koja pri tom nikog ne povređuje i koja pazi na svoje i tuđe zdravlje, to je sasvim u redu; kao što nema ničeg lošeg ni „zastarelog“ ni u tome da neko želi veliku ljubav i dugu vezu, nije mu glavno eksperimentisanje i zadovoljavanje seksualne želje (ne kažemo da u velikoj ljubavi i dugoj vezi ne može biti eksperimentisanja i zadovoljenja seksualne želje, naprotiv, ima ih, samo to nisu primarni razlozi za traženje duge veze).

Da li je nešto u trendu ili ne može da se odnosi na sve i svašta, ali nikako na međuljudske odnose; prema tome, priča o tome da je sad „moderno“ često menjati seksualne partnere može da posluži kao zabavna pričica u trenucima dokolice, ali ne i nešto na šta se prilikom donošenja odluka treba obazirati.

Ostavite komentar

Ostavite komentar