Da li mu se dopalo?

Žene su sklone tome da žele verbalnu analizu svega a često i verbalnu potvrdu. Za žene je to način da prodube svoja iskustva, da ih učine intenzivnijim i sećanje trajnijim. U mnogim situacijama ta ženska sklonost ne stvara nikakve probleme, naročito ako se radi o samo ženskom društvu. Međutim, ponekad ta sklonost i potreba ume da izludi muškarce.
Tipičan primer "situacije za izluđivanje" bilo bi žensko pitanje: "Da li ti se dopalo?" (ili: "Da li si uživao?", ili već neka varijacija na tu temu) posle vođenja ljubavi. Muškarce ovakvo pitanje užasava i u stanju je da ih "ohladi" kao i polivanje ledenom vodom u zimsko doba. Zbog čega? Šta je toliki problem s jednim pitanjem?
Problem je u tome što muškarci nemaju nikakvu potrebu za verbalnom analizom svojih iskustava. Oni pokazuju emocije, kao i uživanje i neuživanje, ali nisu preterano skloni tome da emocije izražavaju rečima. Muškarac je savršeno svestan toga da žena ne može da mu čita misli, kao i da želi neku potvrdu da on uživa u vođenju ljubavi s njom – baš kao što i on želi potvrdu da žena uživa u vođenju ljubavi s njim. Zato će muškarac na više načina (neverbalnih) da pokaže partnerki koliko uživa – i želeće takvu potvrdu i od nje (još jedna stvar koja užasava muškarce jeste ženina potpuna pasivnost tokom seksa, kada ona ni u jednom trenutku ne pokazuje šta oseća, nego mu samo, kada je sve gotovo, kaže da je uživala – reči, onda kada je već sve prošlo, za njih nemaju veliki značaj).
Kada žena posle vođenja ljubavi pita partnera da li mu se dopalo, a on joj je već (barem iz njegovog ugla gledano) na milion načina pokazao da jeste, muškarčev utisak je ili da je žena izuzetno nesigurna u sebe, kada joj još i verbalna potvrda (po mogućnosti, u tri kopije i s pečatom) treba, ili da je bila potpuno odsutna.
Kako izaći na kraj s ovim problemom? Možete pokušati razgovorom i dogovorom. Partnerka bi mogla da nauči da neverbalno izrazi svoje uživanje tokom odnosa (ukoliko već nije), a može i da partneru objasni da je, baš kao što je njemu potrebna neverbalna potvrda u toku samog odnosa, njoj potrebna ona verbalna, kasnije. Može biti potrebno izvesno vreme dok se oboje naviknu na novinu, ali prilagođavanje potrebama partnera (partnerke) sastavni je deo svake veze, a pružanje zadovoljstva (ovakvog ili onakvog) voljenoj osobi je uživanje samo po sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.