U trendu

Da li znate šta je retroaktivna ljubomora?

U veoma malim dozama, ljubomora može da bude zdrava za vezu. Može da vas motiviše da budete bolji partner i da bude detektor za neke „crvene lampice“ u vezi ukoliko inače niste preterano ljubomorni.

Kada ljubomora postane uobičajena i svakodnevna stvar u vezi, kada počne da kontroliše vaše ili ponašanje vašeg partnera, tada je ljubomora toksična i loša. Možda je još i gore kada osoba oseća ljubomoru zbog nečega što se desilo u partnerovoj prošlosti.

To se zove retroaktivna ljubomora, i reč je o opsesivnom obrascu ponašanja koji podrazumeva brigu ili osećaj uznemirenosti zbog partnerove prošlosti.

Ljubomora koja se javlja retroaktivno može da se javi u smislu da ne možete da se pomirite sa činjenicom da je partner imao više seksualnih partnera nego vi. Ili, na primer, kada stalno zamišljate partnera sa njegovom bivšom devojkom, pitajući se da li je ona bolja od vas…

Ovakve misli se stalno ponavljaju i čini se da ne možete da ih se „otresete“, a razumno i logično razmišljanje tada „izlazi kroz prozor“.

Vi ste svesni da je partner odabrao vas i da je to prošlost, ali jednostavno ne prestajete da budete anksiozni zbog nečega što se dešavalo ranije. Sa tim uglavnom ruku pod ruku ide i intenzivna radoznalost o partnerovoj prošlosti, pa ga stalno ispitujete o ranijim vezama i seksualnim iskustvima.

Možda očekujete da vam kaže da nikada pre vas nikoga nije voleo ili da vas uveri da u krevetu niko nije bolji od vas… Realno gledano, takav odnos u vezi je veoma nezdrav. Problem sa retroaktivnom ljubomorom je u tome što je ona uvek odraz vas samih, a ne vašeg partnera.

Dok u nekim slučajevima „obična“ ljubomora može da ukaže na veći problem u vezi – recimo, da vaš partner provodi previše vremena sa nekim – u retroaktivnoj ljubomori nema ničeg racionalnog.

Ona proizilazi iz osećaja neadekvatnosti, iz brige da niste dovoljno dobri za svog partnera.

S obzirom na to da retroaktivna ljubomora nema nikakve veze sa ponašanjem vašeg partnera, vi ste jedina osoba koja može da reši ovaj problem jer su vaše misli zapravo problem.

Neke od tehnika koje se koriste za prevazilaženje ovog problema slične su onima kojima se „leči“ opsesivno kompulsivni poremećaj – morate da trenirate svoje misli da se sa negativnih prebace na pozitivne. Nije lako, ali vredi.

Postavite pred sebe izazov da svaki put kada vas obuzmu negativne misli za koje znate da nisu realne, napravite napor da ih zamenite nekim pozitivnim mislima.

Nakon toga, trebalo bi da poradite na svojim nesigurnostima.

Izrazite svoje brige partneru, tako da možete zajedno da utvrdite gde je koren problema i odakle vaši problemi sa samopouzdanjem. Kada to uradite, možete i da napravite listu svojih kvaliteta koji će vam pomoći da shvatite svoju pravu vrednost.

Naravno, i profesionalna pomoć je dobrodošla, jer stručnjak može najbolje da razume vaš problem i situaciju. U svakom slučaju, priznanje da imate problem je prvi korak ka rešenju i ka zdravoj i srećnoj vezi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.