U trendu

Duga veza znači veliku ljubav

Jedno od čestih uverenja povezanih sa ljubavlju jeste to da, ako je veza duga, to obavezno znači da se partneri mnogo vole, da je u pitanju velika ljubav. Ako se ne vole puno, zašto bi toliko dugo ostali zajedno? U svakoj vezi ima problema – zašto bi dvoje koji se ne vole baš jako ostali zajedno uprkos tolikim problemima, zar se ne bi jednostavno razišli?

Takvo uverenje je zabluda. Ako su dvoje dugo u vezi, to može da znači da se radi o velikoj ljubavi – ali ne mora. Moguće je da je u pitanju brak iz interesa, recimo, i da je interes dobar – u takvoj vezi, ukoliko oboje dobijaju od veze ono što su i hteli (a ljubav tu nije ni ušla u kalkulaciju niti je bilo ko očekuje), nema razloga da se veza rastura. Može se raditi o vezi sa sasvim malo ljubavi, ali da su partneri neskloni trzavicama i raskidima, i da, i uz to malo ljubavi, sasvim lepo funkcionišu zajedno. Moguće je da niko od njih nema snage ni volje da prekine vezu koja ne funkcioniše – i to se neretko dešava.

S druge strane, može se desiti da se ludo, „filmski“, zaljubite posle svega nedelju dana. Osetite onu jaku ljubav kad vam je nezamislivo da budete bez njega (nje). Samo o njemu (njoj) ste u stanju da mislite, samo s njima želite da budete, pravite veličanstvene planove za zajednički život ili ne pravite nikakve planove, već puštate da se dešava ono što se dešava. A onda, naglo kao što je i došla, ljubav nestane. Ništa ne ostane, sem sećanja. Znate, sigurni ste, da ste tu osobu voleli jako, ludo, kao nikoga do tada – i znate i da ih više ne volite. Cela stvar je trajala tri meseca. Sasvim kratko – a nije bilo jače ljubavi u vašem životu.

Da vas ovaj tekst ne bi deprimirao, da još jednom podsetimo: može postojati jaka ljubav u dugoj vezi. Nije istina da su „sve velike ljubavi tužne“ niti bilo šta slično u šta bi neko, u trenucima melanholije, pokušao da vas ubedi. Možete voleti jako, i ta ljubav može trajati dugo, dok vas smrt (u dubokoj starosti) ne rastavi. Samo nemojte stavljati znak jednakosti između duge veze i jake ljubavi – lepo je kad jedno ide s drugim, ali nije uvek tako.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike