najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Duga veza znači veliku ljubav

Jedno od čestih uverenja povezanih sa ljubavlju jeste to da, ako je veza duga, to obavezno znači da se partneri mnogo vole, da je u pitanju velika ljubav. Ako se ne vole puno, zašto bi toliko dugo ostali zajedno? U svakoj vezi ima problema – zašto bi dvoje koji se ne vole baš jako ostali zajedno uprkos tolikim problemima, zar se ne bi jednostavno razišli?

Takvo uverenje je zabluda. Ako su dvoje dugo u vezi, to može da znači da se radi o velikoj ljubavi – ali ne mora. Moguće je da je u pitanju brak iz interesa, recimo, i da je interes dobar – u takvoj vezi, ukoliko oboje dobijaju od veze ono što su i hteli (a ljubav tu nije ni ušla u kalkulaciju niti je bilo ko očekuje), nema razloga da se veza rastura. Može se raditi o vezi sa sasvim malo ljubavi, ali da su partneri neskloni trzavicama i raskidima, i da, i uz to malo ljubavi, sasvim lepo funkcionišu zajedno. Moguće je da niko od njih nema snage ni volje da prekine vezu koja ne funkcioniše – i to se neretko dešava.

S druge strane, može se desiti da se ludo, „filmski“, zaljubite posle svega nedelju dana. Osetite onu jaku ljubav kad vam je nezamislivo da budete bez njega (nje). Samo o njemu (njoj) ste u stanju da mislite, samo s njima želite da budete, pravite veličanstvene planove za zajednički život ili ne pravite nikakve planove, već puštate da se dešava ono što se dešava. A onda, naglo kao što je i došla, ljubav nestane. Ništa ne ostane, sem sećanja. Znate, sigurni ste, da ste tu osobu voleli jako, ludo, kao nikoga do tada – i znate i da ih više ne volite. Cela stvar je trajala tri meseca. Sasvim kratko – a nije bilo jače ljubavi u vašem životu.

Da vas ovaj tekst ne bi deprimirao, da još jednom podsetimo: može postojati jaka ljubav u dugoj vezi. Nije istina da su „sve velike ljubavi tužne“ niti bilo šta slično u šta bi neko, u trenucima melanholije, pokušao da vas ubedi. Možete voleti jako, i ta ljubav može trajati dugo, dok vas smrt (u dubokoj starosti) ne rastavi. Samo nemojte stavljati znak jednakosti između duge veze i jake ljubavi – lepo je kad jedno ide s drugim, ali nije uvek tako.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike