najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Generacija mladih koju seks ne zanima

Današnji 20-godišnjaci vode ljubav znatno manje nego prethodna generacija. Oko 15 posto mladih između 20. i 24. godine nije imalo seksualno iskustvo pre 18 godine, pokazalo je novo istraživanje, piše CNN. U odnosu na generaciju pre njih, u njihovom dobu seksualno iskustvo nije imalo tek šest posto.

– Ovo je sve deo kasnijeg sazrevanja. Danas mladi duže žive sa roditeljima, više studiraju i samim tim se doba zapošljavanja i ulaska u brak produžuje – objasnila je Džin Tveng, voditelj studije i autorka knjige “Generacija Ja”.

Ona veruje da su i drugi faktori ključni, uključujući tehnologiju.

– Ako provodite više vremena dopisivajući se sa prijateljima, umesto uživo, imaćete i manje prilike da se spetljate sa nekim. Budući da ima više načina da se zabavite, seks postaje manje važan, odnosno samo jedan od mogućnosti na listi – objasnila je Tveng.

Mlade generacije su uopšteno manje seksualno aktivne, a istraživanje je otkrilo i da je kod žena seksualna želja veća nego kod muškaraca, kod belaca više nego kod crnaca kao i kod onih koji nisu pohađali fakultet u odnosu na one koji jesu.

Tveng i Martin Monto, profesor sociologije koji nije povezan sa studijom, smatraju da je to dobro jer se mladi ne upuštaju u romantičnu vezu ako nisu emocionalno spremni. Pritisak je puno manji nego pre. Ali postoji i druga strana medalje, a to je da je čovek na svom seksualnom vrhuncu sredinom 20-ih godina pa postoji i verovatnost da oni koji žele vezu, imaju manje mogućnosti.

Istovremeno, pojavila se i studija koja se bavila seksualnim životom polno aktivnih ljudi ove generacije. Ispostavilo se da svaki deseti ima seksualnih problema, manjak interesa za seks i problem sa dostizanjem orgazma. To su najčešći problemi, a vrlo malo njih traži profesionalnu pomoć.

Ovo istraživanje do sada je najveća studija seksualnog zdravlja i života u Velikoj Britaniji, prenose britanski mediji. Veruju da je ovo ujedno i prva studija koja se fokusirala na seksualne probleme u mladosti.

Više od trećine seksualno aktivnih mladih muškaraca i nešto malo manje od polovine žena iskusilo je jedan ili više problema u seksu u poslednja tri meseca. Kod mladih žena najčešći problem su nemogućnost dostizanja orgazma i manjak interesa za seks, dok je kod muškaraca najveći problem prerani orgazam kao problemi sa postizanjem i održavanjem erekcije.

Stručnjaci smatraju da je ključno pomoći ljudima kada uđu u seksualni život, jer će se ti problemi u protivnom produžiti i postati još veći problem za celu naciju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike