Hlamidija – šta je to?

Hlamidija se često spominje kao seksualno prenosiva bolest, međutim, retko je čuti nešto više o njoj – recimo, o simptomima ili o tome šta je uopšte hlamidija. Obično se spomene koji su metodi zaštite, a oni su uobičajeni: korišćenje kondoma i izbegavanje promiskuiteta. Međutim, ne spominje se zbog čega je neophodno biti toliko oprezan kad se radi o hlamidiji, pa se na celu stvar vrlo često zaboravi.
Problem sa hlamidijom (uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis) je to što vrlo često ne daje nikakve simptome – oko 75% inficiranih žena i 50% inficiranih muškaraca nema nikakve simptome. Tako inficirana osoba i ne zna da je inficirana (pa može, potpuno nenamerno, širiti infekciju dalje), a nelečena hlamidija može dovesti i do neplodnosti. Ukoliko se simtomi jave, kod žena to mogu biti neuobičajeni vaginalni sekret, krvarenje nakon seksualnog odnosa, krvarenje između menstruacija, abdominalni bol. Kod muškaraca mogu se javiti gnojenje iz penisa, osećaj pečenja pri mokrenju, natekli i/ili bolni testisi.
Ukoliko se ne leči, hlamidija može povećati rizik za zarazu HIV virusom. Pored toga, kod žena se može proširiti na matericu, jajovode i jajnike i uzrokovati hroničnu upalu, čiji su simptomi abdominalni bol, bol u donjem delu leđa, bolni seksualni odnosi, intermenstrualno krvarenje i groznica. Ovakvo stanje može dovesti do hroničnih bolova u donjoj regiji, povećanog rizika za vanmateričnu trudnoću ili steriliteta. Kod muškaraca, nelečena hlamidija može dovesti do natečenih i bolnih testisa i s vremenom do neplodnosti.
Ukoliko trudnica bude inficirana hlamidijom, to može dovesti do prevremenog porođaja, a može se preneti sa porodilje na novorođenče. Ovako preneta hlamidija na novorođenče može kod bebe uzrokovati neonatalni konjuktivitis (ukoliko se smesta ne interveniše, to može dovesti do ozbiljnog i trajnog oštećenja bebinih očiju) i/ili upalu pluća.
Jednom otkrivena (a može se otkriti jednostavnim testom kod ginekologa ili testom urina u laboratoriji – samo se mora naglasiti da se traži test na hlamidiju), hlamidija se uspešno leči antibioticima. Potrebno je lečenje oba partnera kako ne bi došlo do reinfekcije i preporučljivo je izbegavanje seksualnih odnosa dokle god traje lečenje (kako bi se smanjile šanse da dođe do ponovne infekcije).

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike