Igre moći u vezi

Kada je reč o igrama moći u vezi, savet koji se najčešće daje je: nemojte ih igrati! To će vam pokvariti vezu, pretvoriti se u rat, uništiti vašu ljubav… Sad, jeste tačno da ako takve igre odu predaleko, mogu da se pretvore u pravi mali rat, ali ipak same po sebi nisu ni sasvim loše. Pored toga, savet da ih ne igrate uopšte je potpuno nepraktičan – u svakoj vezi, uvek, parovi ih igraju, samo što nisu uvek svesni da je to ono što rade. Na šta mislimo?

Dok ste još uvek na početku veze i sve gledate kroz ružičaste naočari, moguće je da se toliko slažete oko svega (on/ona predloži nešto, vi se odmah složite, vi predložite nešto, vaš dragi ili draga se odmah slože) da igre moći ne počnete odmah da igrate. Međutim, vrlo brzo počinje da se primećuje izvestan obrazac. Ko je odredio kuda ćete izaći uveče i s kim? Da li ste se prethodno konsultovali s partnerom ili partnerkom, ili ste se unapred dogovorili nešto, a onda im samo saopštili svoju odluku?

S vremenom počinje da dolazi do sukoba. Recimo, on želi da vikend provedete kod kuće, a vi ste se već skoro dogovorili s parom koji oboje poznajete da s njima izađete na ručak (smatrali ste da će on sigurno pristati). On ne pristaje na vaš predlog i nudi kompromisno rešenje – da s tim prijateljima izađete vi, jer njemu nije do izlaženja, i vikend je želeo da provede samo s vama. Tu nastane sukob.

Problem u takvom sukobu često bude to što partneri ne uviđaju da se zapravo ne svađaju oko toga gde će konkretno izaći tog vikenda i da li će uopšte izaći, već oko toga ko je taj koji određuje šta će se raditi. To je igra dominacije. Šta je najbolje učiniti u takvoj situaciji? Igru ne treba izbegavati, jer je njena veoma korisna strana ta što daje dinamiku vezi; ono što bi bilo dobro jeste naći neku sredinu – ne biti uvek tiranin koji nameće svoju volju, ali ne biti ni uvek onaj koji se povlači. Kompromisno rešenje kojim će obe strane biti zadovoljne nije moguće pronaći svaki put, a nije ni neophodno. Normalno je da nekada pobedi jedna strana, a nekada druga.

Dakle, nekada vi isterate svoje, a nekada to učine partner ili partnerka. Ako ikako možete, pokušajte bez ljutnje jednom kad neko prevlada – sledećeg puta prevladaće druga strana. Veza će ostati dinamična i neće utonuti u rutinu, a svako će nekad dobiti zadovoljenje svojih želja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.