najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Infekcija bešike posle seksa

Urinarne infekcije su nešto s čime se većina žena pati, u manjoj ili u većoj meri. S obzirom na žensku anatomiju, nemali broj žena se ponekad zapita koliko su povezani seksualni odnos i urinarna infekcija. Čak postoje i nagađanja – bez ikakve naučne osnove – nakon koje poze u seksualnom odnosu je najlakše dobiti urinarnu infekciju i često se nagađa da je to misionarska poza. Međutim, to nagađanje veze s istinom nema.

Urinarna infekcija dobija se kada patogene bakterije dospeju do uretre i preko nje do bešike. Prilikom seksualnog odnosa može se desiti da se bakterije koje žena možda ima u okolini vaginalnog ulaza “poguraju” unutra – ali to nema veze s položajem u kome se vodi ljubav, to se može desiti u bilo kojoj pozi.

Urinarnu infekciju možete prepoznati po sledećim simptomima: peckanje pri mokrenju, stalni nagon na mokrenje, nekada, ako je infekcija jača, i bol u abdomenu. To je prilično neprijatno oboljenje, nekada i bolno – i skoro svaka žena ga je bar nekom prilikom imala.

Pažljivim postupanjem moguće je smanjiti šansu da do urinarne infekcije nakon seksualnog odnosa dođe. Ono što je potrebno je dobra higijena oba partnera – pre seksa je dobra ideja oprati intimne delove tela blagim sapunom i vodom; žene mogu da upotrebe i posebno sredstvo za higijenu intimnih delova tela, dok je za muškarce sasvim upotrebljiv i blag sapun. Na taj način će se umanjiti broj bakterija, pa će i šansa da do infekcije dođe biti znatno manja.

Stručnjaci takođe preporučuju da žena posle seksualnog odnosa što je moguće pre mokri – to je prirodan način za ispiranje i pomaže izbacivanju bakterija.

Ukratko: mogućnost dobijanja infekcije nema veze s pozom prilikom seksualnog odnosa, već s pravilnom higijenom. Uz dobru higijenu oba partnera trebalo bi da čak i žene veoma sklone ovoj vrsti infekcija budu sigurne.

2 komentara
  1. Milica Milić

    Bakterije postoje u svakom organizmu, vrše važne funkcije i potebne su nam, samo može biti problem ako dospeju na pogrešno mesto. Isto kao što treba paziti da sopstvene bakterije iz analnog otvora ne pređu u vaginalni, treba voditi računa i da ne dospeju do urinarnog kanala. Mnogo veća mogucnost je da su to naše bakterije nego partnerove, da tako kažem. Na kraju krajeva, ako je par pravi, nije ni bitno ko je kome preneo. Treba rešavati takve probleme, ne kod kuće, nego kod doktora, i ne samo jedan partner, nego oba.

  2. Marija Jovanović

    Kako utvrditi ko je prenosilac urinarne infekcije? Da li to znači da je partner možda seksualno opštio sa nekim drugim i na taj način se zarazio, ili se ove bakterije koje izazivaju infekcije mogu javiti same od sebe? Nadam se skorijem odgovoru. Srdačan pozdrav!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike