Istresaju se na vama

Istresati se na nekoga nikad nije preporučljivo ponašanje, i malo ko će to mirno primiti. Ima i onih situacija kada, ma kako se osećali, ne možete sebi da dozvolite da se istresete na osobu koja je pred vama – recimo, na šefa koji je krajnje neprijatan prema vama – i ono što neki u takvim situacijama urade jeste da se istresu kasnije. Na partnera ili partnerku, to jest na vas.
Razumljivo je da svako nekad ima potrebu da se požali na svoju muku. Razumljivo je i da je svako nekad besan, i da se neće žaliti, nego će dreknuti i reći sve i svašta. Neretko, nažalost, tu nastrada neko ni kriv ni dužan – voljena osoba, na primer – dodatni problem je to što ima onih koji maltene podrazumevaju da je u redu istresti se na voljenu osobu, ili nije baš u redu, ali razumeće ona da vam je potrebno da se olakšate.
Mada je moguće da će voljena osoba razumeti tu potrebu, sasvim je sigurno da joj to što se partner ili partnerka istresu na nju neće nimalo prijati. Da će je navesti da se oseća loše. Partner ili partnerka su se olakšali, verovatno se sad osećaju malčice bolje (ako izuzmemo grižu savesti što se istresaju na nekog ko im ništa nije skrivio), ali vi niste toalet pa da vas neko koristi da se olakša. Niti ste kanta za tuđi emotivni otpad. A ako se partner ili partnerka redovno, kad god imaju problema na nekoj drugoj strani, istresaju na vama, otprilike se tako osećate – kao toalet ili kanta.
Ukoliko vi imate običaj da se istresete na voljenu osobu, ili se neprijatno ponašate prema njoj kad ste nervozni, pokušajte da prestanete s tim. Nađite neki drugi način da izbacite negativnu energiju iz sebe – intenzivna fizička aktivnost može tu dosta da pomogne, kao bavljenje nekim sportom, trčanje, teži kućni poslovi… Da, znamo da ste umorni i da je lakše izdrati se na nekoga nego oribati podove ili provesti sat vremena znojeći se u teretani, ali fizička aktivnost će, mnogo više od vikanja, doprineti tome da se osećate bolje, plus nećete povrediti voljenu osobu.
A ako se voljena osoba istresa na vas kada joj se nešto ružno desi? U nekoj manjoj meri to možete trpeti, ako ste svesni da joj time pomažete i ako partner ili partnerka nisu pri tom nasilni, ali ako se to često ponavlja ili je jačeg intenziteta, recite voljenoj osobi da vas to povređuje i zamolite je da prestane s tim. Ukoliko ne prestane, potrudite se da se redovno sklonite kada partner ili partnerka počnu da se istresaju na vama – može da bude dobra ideja da vi odete na trčanje, i kad se vratite, kažete voljenoj osobi da vam je to baš prijalo, izbacili ste negativnu energiju iz sebe. Ukoliko svojim očima vidi dobro dejstvo koje je fizička aktivnost imala na vas, moguće je da će se povesti za vašim primerom.

1 komentar
  1. Dušica Popović

    Vaš savet je vredan pažnje, ali nažalost, mali je broj onih koji će ga se u momentu jarosti setiti. Većina jedva čeka da svoj otpad istrese na one na koje sme, na svoje bližnje, a u većini takvih slučajeva se razvija odnos „energetskog vampirizma“, pri čemu „nasilnik“ crpi energiju „zrtve“ i posle svega se oseća bolje. Potreban je viši nivo svesti da bi se i u takvim momentima zadržala samokontrola i da ne bi stradali nedužni.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike