Izlaziti s novim pre razvoda

Brak ne uspe uvek, i parovi se nekad razvedu. Nije nemoguće ni upoznati nekog novog. U principu je najbolje ako se s novom vezom počne neko vreme nakon što je razvod ostao iza vas, ali život ne ide uvek tako, i onda se pitate šta bi bilo ispravno učiniti.
Recimo, predali ste sve papire za razvod. Vi i vaš bračni partner već mesecima ne živite zajedno. I, mada niste nikog svesno tražili – želite da se razvod najzad okonča, to je ono što vas okupira – desilo se da ste upoznali osobu koja vam se dopada, s kojom biste želeli da izađete. Možda bi tu moglo da bude još nešto, možda ne, ne znate dok tu osobu bolje ne upoznate – ali da li je uopšte u redu izaći s nekim dok ste zvanično još u braku? Da li bi to bilo fer prema osobi s kojom biste izašli, jer, zvanično, vi još niste "slobodni"? Da li bi to bilo nemoralno?
Situacija jeste nezgodna, ali ako vi i vaš (još uvek) bračni partner već duže ne živite zajedno, ako se samo čeka na papirologiju i administraciju pa da i zvanično budete razvedeni, ako tog braka suštinski, osim na papiru, više nema, nije nemoralno izaći s nekim novim. Samo, činjenicu da ste zvanično još u braku trebalo bi saopštiti osobi sa kojom izlazite i pustiti je da sama odluči da li joj je takva situacija prihvatljiva. I, ne bi joj trebalo zameriti ako želi da prvo sačeka da se vi razvedete, pa tek onda da počnete s izlascima – ljudi umeju i da se predomisle i odustanu od razvoda.
Naravno, ovo ne znači da treba potrčati u zagrljaj nekom novom čim predate papire za razvod. Sasvim je moguće da pre razvoda ionako nećete želeti da izlazite s nekim novim (osim, možda, iz osvete prema bračnom partneru, a tako nešto bi trebalo izbegavati). Takođe, moguće je da pomislite da ste spremni za novu vezu, jer već duže ne živite s bračnim partnerom, pa da se predomislite i shvatite da bi vam ipak bilo bolje da sačekate – i to se dešava. I to što biste sačekali da vam situacija bude "čista" verovatno bi doprinelo tome da se bolje osećate.
U svakom slučaju, ako ćete izaći s nekim (govorimo isključivo o opisanoj situaciji, kada brak postoji još samo na papiru, a i to će prestati), budite iskreni o svojoj situaciji i pokušajte da se ne zalećete, da ne uletite u novu vezu kao u bekstvo od one propale, već zato što iskreno mislite da je to ono pravo – tada postoje veće šanse da će vam ta veza uspeti i da će biti nešto dugo i lepo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.