Kad je on zaljubljen – u sebe

Foto: Paramjeet/Pixabay.com

Upoznate muškarca koji dobro izgleda. Već na prvom sastanku otkrijete da se ponaša kao pravi džentlmen, ljubazan je, pažljiv, ugađa vam, tretira vas kao pravu princezu. Uživate s njim – kako i ne biste? Nastavljate da se viđate, svaki put vas drži kao malo vode na dlanu, nikada mu nije ni najmanje dosadno da sluša o vašim problemima, uvek je pun razumevanja.

Dospete i do intimnih odnosa, tokom kojih otkrijete da je, uz sve svoje vrline, on i nežan i pažljiv i potpuno nesebičan ljubavnik; uopšte nije isključeno da vam je seks s njim najbolji koji ste ikad imale u životu. I nakon seksa drži vas kao malo vode na dlanu, isto kao i ranije. Čini vam se da ste naišle na princa iz bajke.

Posle izvesnog – najčešće ne mnogo dugog – vremena, otkrijete da ste praktično postale zavisne od njegove pažnje. Neka, mislite, to je u redu – njegov svet se toliko očigledno vrti oko vas da to što vam on postaje važan koliko i vazduh koji dišete ne može da bude problem, u potpunosti mu verujete. To je trenutak u kome problemi počinju.

Odjednom, on nije više onako fin kao što je bio na početku. Zahteva vaše obožavanje, što vam čak i ne bi smetalo da se ponaša lepo kao ranije – samo, on postaje agresivan i zahteva obožavanje sada, smesta. Zahteva manje-više veličanje svog lika i dela. Morate stalno da mu ponavljate kako je fantastičan i kako ste vi bez njega ništa, morate stalno da hranite njegov ego. Čak i seks više nije zadovoljstvo – zadovoljiće on vas fizički, ali će se prema tome postaviti kao da je to nekakav rekord na takmičenju i posle toga danima zahtevati pohvale svom ljubavničkom umeću.

Ako vam ova priča zvuči i previše poznato, uplele ste se u vezu s muškarcem koji ima narcistički poremećaj (narcistički poremećaj javlja se i kod žena, ali je kod muškaraca, statistički gledano, nešto češći). Ovakvi ljudi nisu zaista u stanju da vole, kao ni da osećaju krivicu ili saosećanje. Partnerka ili partner u vezi služi im samo tome da nahrani njihov ego – kao što im i svi poznanici i saradnici služe istoj toj svrsi. Pružanje pažnje na početku služi isključivo tome da vas veoma jako veže za njega, tako da maltene postanete nesposobne da ga ostavite, jer u emotivnom smislu izuzetno zavisite od njega.

Šta učiniti ako ste u vezi s takvim? Narcistički poremećaj najčešće nastaje rano u detinjstvu i veoma je teško izlečiti ga (vaša ljubav ga, verujte, ni najmanje neće promeniti, samo će mu dodatno hraniti ego, koji je kao vreća bez dna); zato je jedini praktičan savet u ovakvom slučaju da iz veze pobegnete. Ma koliko vam to emotivno teško padalo, ma koliko vam njegovo prisustvo i nekadašnje obožavanje (lažno!) bilo potrebno, ostavite takvog. U suprotnom će vas u potpunosti uništiti.

Da ne dođe do greške ovde, cela ova priča nipošto ne znači da su džentlmeni i muškarci koji se lepo ponašaju prema ženama narcisi. Narcisi su oni koji sve u vezi podređuju hranjenju svog ega, a vas nakon početnog perioda stvaranja zavisnosti konstantno ponižavaju i maltretiraju. Što se onih koji su zaista džentlmeni i, jednostavno, fini muškarci tiče – njih ne ispuštajte!

Ostavite komentar