Kad je svekrva hladna

O sukobima supruge i svekrve pričaju se priče, ispredaju bajke, nastaju urbane legende… Nekada ove dve žene mogu imati sasvim lep odnos, nekada je odnos problematičan, ali se može popraviti, a nekada je uspostavljanje normalnog odnosa „nemoguća misija“, recimo, kada je svekrva veoma hladna.

Na kakvu tačno svekrvu mislimo? Na onu koja se prema partnerki svog sina ponaša ledeno – po hladnoći i zahtevnosti vam liči na Mirandu, lik koji glumi Meril Strip u filmu „Đavo nosi Pradu“. Osim što se ovde ne radi toliko o zahtevnosti – ona vas jednostavno ne prihvata. Imate utisak da, ma šta vi uradile, to za nju nije dovoljno dobro, pa vas zato ignoriše na porodičnim okupljanjima, mada vas zapravo ignoriše zato što odbija da vas prihvati kao partnerku svog sina.

S ovakvom svekrvom može se desiti da se ponadate da će vas ipak prihvatiti ili se bar malčice „otkraviti“ jednom kad rodite dete. Neće. Ostaće podjednako ledena kao što je bila i ranije, a vi ćete se pitati šta ste joj uradile da vas toliko mrzi, ili da li ste baš toliko ništavne, bezvredne i nesposobne.

Zbog čega se ona ovako ponaša? Nekada, hladna svekrva se tako ponaša jer se oseća nepoželjno – ako je od starta posmatrate kao pretnju, i ako pomisli da je ne cenite dovoljno ili da je potcenjujete, može u samoodbrani postati hladna i distancirana. A nekada se jednostavno radi o tipu žene koja odbija da prihvati da u životu njenog sina postoji još neka žena. Dobra žena, loša žena, nebitno je – može postojati samo jedna, i to ona.

Da li će vam to pokvariti odnos s partnerom? Zavisi od toga kako se postavite i koliko je on vezan za majku. Ako je veoma vezan za majku, bežite od njega, jer za vas tu neće biti mesta. A ako nije i ako ima razumevanja za to što je vama neprijatno kad vas njegova majka konstantno ignoriše, problem nije preterano teško rešiti – dogovorite se sa svojim dragim da on ide u posetu svojoj majci dok vi obavljate nešto drugo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike