Kad oni vole dominantne žene

Foto: Unsplash/Pixabay.com

“O ukusima se ne raspravlja”, kaže stara poslovica. Neki muškarci vole nežne, sitne, krhke žene; one u njima bude zaštitnički nagon. Drugi smatraju da su krupne žene sa izraženim oblinama znatno uzbudljivije. Neki pak najviše vole kad su žene jake kao ličnosti i kad su im u svemu ravne. Ima i onih kojima se zapravo najviše sviđa kada je žena ta koja dominira u vezi, kada je, figurativno rečeno, ona ta koja “nosi pantalone”.

Kakva će se žena dopadati nekom muškarcu u velikoj meri zavisi od toga u kakvom je okruženju rastao. Ako je naučen da je muškarac taj koji treba da dominira, najverovatnije će se tako i ponašati. Takođe, pokazalo se da muškarci koji su imali jaku i dominantnu majku najčešće biraju jake žene kao svoje partnerke; neretko će odabrati i stariju ženu. Ipak, mada je teško promeniti sklonosti koje je neko stekao u najranijem dobu, nije i nemoguće, tako da, ako je neko stekao “loše navike” (recimo, naučen je da muškarac mora da bude agresivan i ne sme da pokazuje nežnost, inače nije muško), nije nemoguće da kasnije nauči nešto drugo.

Ipak, nije sve naučeno niti stečeno. Neka novija ispitivanja pokazala su da kod izvesnih muškaraca to što su naklonjeni dominantnim ženama ne mora da ima veze sa tim kakve su im bile majke i u kakvim su porodicama rasli. Naime, muškarci kojima je prilično snižen nivo testosterona u krvi tolerantniji su i znatno manje agresivni. Pokazalo se da takvi muškarci prilično loše funkcionišu ukoliko su dominantni u vezi ili ukoliko su ravnopravni sa partnerkom; oni prosto obožavaju dominantne žene i uživaju u tome da ih one vode kroz život. Kao što smo rekli, to nema veze sa uticajem sredine, niti sa njihovom zrelošću – često su to zreli, emotivno stabilni muškarci koji su odrasli u sasvim običnim porodicama.

Ukoliko pamtite časove fizike, posle ovog otkrića se možete zapitati da li je to, možda, neki “zakon o održanju testosterona“.

Ostavite komentar