Kada odustati od daljeg viđanja?

I kad vam se neko ne dopadne "iz prve", kad ne ispadne odmah da se sjajno uklopite, može da bude dobra ideja da nastavite da se viđate s tom osobom, jer međusobna naklonost može da se razvije i kasnije. Naravno, i tu postoje izuzeci.
U jednu grupu izuzetaka spada kada je ta osoba sklona destruktivnom ili autodestruktivnom ponašanju. Tu nema malog problema. Ako je ta osoba narkoman, alkoholičar, kockar, ako pati od bilo koje bolesti zavisnosti, držite se dalje od nje – nema tu "malo se kocka"; ako trenutno i nije mnogo, kasnije će postati. Slično je i ako je osoba nasilna ili kriminalac. Nema tu "tuče vas samo kad popije" – nasilna osoba će ostati nasilna i neće prestati. Čim uočite znake nečeg sličnog, sklanjajte se.
Drugu grupu izuzetaka čine osobe koje se drastično razlikuju od vas, i to u pitanjima koja su vam veoma bitna. Na primer, vi želite decu, a ta osoba je čvrsto rešila da u svom životu decu ne želi. Ili, vama je veoma stalo do zarađivanja velike sume novca, a ta osoba je sklona troškarenju, dok za radom i zarađivanjem nema želju. Ili, ne slažete se kad je reč o religiji, a religija vam je bitna. Ili, ne možete da zamislite svoj život bez putovanja, a ta osoba ne voli ni iz kuće da izađe.
Kad se o ovoj drugoj grupi radi, nije reč o tome da se neko problematično ponaša, ili da je neko loša osoba. Radi se jednostavno o tome da vi niste jedno za drugo – vi ste dobra osoba, i taj muškarac ili žena su dobre osobe, ali su neslaganja između vas dvoje previše velika, i to kad se radi o onome što vam je zaista bitno u životu. Tada se ni kao par nećete slagati, i od takve veze je bolje odustati – i to što pre, pre nego što se emotivno vežete jedno za drugo i pre nego što zbog neslaganja žestoko ne propatite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike