najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako mu pomoći

Muškarci su često odgajeni tako da se trude da ne pokazuju bol, da ne pokazuju da ih nešto tišti, da imaju problema. A mogu ih imati i osećati se loše zbog njih baš kao i žene. Samo, dečake uče da "muško ne sme da plače" i da mora da "ćuti i trpi", ili nije pravo muško; dok će devojčice biti naučene da sa drugim ženama razgovaraju o problemima i da traže njihovu pomoć.
Onda vidite da je vaš partner neraspoložen. Pokušate da razgovarate s njim i saznate uzrok neraspoloženja. Nije da će vam prećutati; može se raditi o poslovnom neuspehu, bolesti roditelja, ili već nekom drugom teškom problemu kada su svakom ljudskom biću, i muškom i ženskom, potrebni ljubav, pažnja i podrška. Šta učiniti u takvom trenutku? Kako pomoći partneru da prebrodi teške trenutke (ne, ne obraćajte pažnju na to što on ne traži direktno vašu pomoć – već samim tim što se otvorio daje vam signal da mu je pomoć potrebna)?
Za početak, pokažite mu svoju zabrinutost. Svaka osoba ponaša se drugačije kad joj je teško – neko će se potpuno zatvoriti, a neko drugi će biti željan pažnje. Pitajte ih šta možete da učinite za njih. Čak i ako mu u tom trenutku ništa posebno nije potrebno, svakako će mu prijati vaša pažnja i briga.
Pokušajte da mu skrenete pažnju s problema. Razume se, ne svaki čas, ali povremeno predložite neku vrstu rekreacije, izlazak negde, druženje s prijateljima koje dugo niste videli… Bilo šta za šta mislite da bi mu moglo prijati i oraspoložiti ga.
Kada su žene loše raspoložene i imaju problema, to im često prilično snizi libido. Kod muškaraca je suprotno; oni će povećanom potrebom za seksom pokazati svu svoju ranjivost i potrebu za nežnošću. Zato, ne pitajte: "Kako možeš u ovakvom trenutku…", već pokažite razumevanje i pomozite im.
Još jedna bitna stvar: nemojte da krivite sebe. Može se desiti da vaš partner usled deprimiranosti izrazi želju da bude sam – nemojte to shvatiti kao odbijanje. Nekim muškarcima je potrebno da, kad imaju probleme, stvari najpre raščiste u sopstvenoj glavi. Ostavite mu prostora – i stavite mu do znanja da, kad god mu je potrebno, može da se osloni na vas.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike