najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ko je pametniji?

U vicevima se nekad spominje da su muškarci pametniji od žena, a nekad pak da su žene pametnije. U večitom nadmetanju između polova pitanje inteligencije potezalo se ne jednom – a sada, možda, postoji i odgovor na pitanje ko je pametniji, muškarci ili žene (ili, bar, postoji dok se ne dođe do nekog novog).
Stvari stoje ovako. Na standardnim testovima inteligencije ispada da muškarci, u proseku, imaju za četiri do pet poena viši rezultat (ovo je, kao što smo već rekli, prosek, tako da nije nikakvo iznenađenje ako se pojavi žena s fenomenalno visokim rezultatom ili muškarac s katastrofalno lošim). Sa stanovišta kategorizacije koeficijenta inteligencije (IQ), ta razlika je neznatna, ali recimo da se može reći da su muškarci, generalno uzev, nešto inteligentniji od žena.
Međutim, odavno se zna da IQ definitivno nije sve – ne samo da je bitnije koliko će neko upotrebiti inteligenciju koju ima i u kojoj meri će koristiti postojeće kapacitete (naravno, lenji i nezainteresovani mogu biti i muškarci i žene) već ni koeficijent inteligencije nije jedino bitno merilo nečije “pameti”. Još jedan bitan faktor je i koeficijent emocionalne inteligencije (EQ), a tu žene postižu bolje rezultate.
Još nešto: prilikom učenja i prilikom nalaženja rešenja za različite probleme, IQ je veoma koristan, jer skraćuje vreme potrebno da se nešto uradi. Međutim, kada se radi o međuljudskim odnosima, emocionalna inteligencija je neuporedivo važnija – a za uspeh u poslu najčešće su međuljudski odnosi od presudnog značaja, pa tako ispada da su žene u prednosti nad muškarcima kad se o šansama za poslovni uspeh radi, pod pretpostavkom da upotrebljavaju svoju emocionalnu inteligenciju.
Ukratko, moglo bi se reći da su inteligentni i muškarci i žene – svako na svoj način.

1 komentar
  1. Lana Popović

    Prvi put čujem da su muškarci inteligentniji od žena, odnosno da su inteligentni i jedni i drugi, svako na svoj način. Svašta. Ovo mora da je neko istraživanje pod uticajem palanačkog duha zemlje u kojoj živimo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike