Kroz ovih 6 faza prolazimo nakon raskida

Uopšte nije važno da li se desilo u srednjoj školi ili nekim zrelim godinama, svi bar jednom prođu kroz bolan raskid. Evo i kroz kojih 6 faza raskida prolazimo.

Nećete verovati, ali u uspešnom prevazilaženju tog bolnog perioda postoji nekoliko faza, kažu stručnjaci.

Prva faza – shvatanje
Primetili ste vi verovatno u poslednje vreme, da nešto ne štima baš kako bi trebalo. Napetiji ste, razdražljiviji, jednostavno, kraj se da naslutiti. Konačno jedno shvata da to i nije to i da dalje ne ide. E, sada i jeste najvažnije shvatiti da nije funkcionisalo i da nikoga i ništa u ovoj situaciji ne treba idealizovati.

Druga faza – prihvatanje situacije
Shvatite da ga stvarno više ne možete nazvati niti pozvati na kafu ili čašicu razgovora. I tada nastaje panika. Šta ako vam bude nedostajao, a šta (sto je u tom trenutku za vas sigurno gore) ako vi njemu ne budete uopšte nedostajali? Ma, da li ste uopšte trebali da prekinete?

Naravno da jeste, jer veza nije funkcionisala. Ne zovite ga, jer ste (nije važno ko od vas dvoje), prekinuli s razlogom. To što vam nedostaje je normalna pojava, ali to ne znači da ponovo trebate poleteti jedno drugom u zagrljaj, ako stvarno ne funkcionišete zajedno.

U ovoj, drugoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza stvarno nije funkcionisala i bez idealizovanja, molim. Stalno sebe podsećajte kako ne treba da ga zovete.

A, ako vam ne ide tako, onda se pokušajte prisetiti nekih situacija i prizora u kojima ste se loše osećali i trenutaka kad niste bili srećni ili ste bili povređeni i to će vam sigurno odagnati želju za pozivom.

Treća faza – tugovanje
Jednom kada shvatite da će vaš život biti drugačiji, proći ćete kroz fazu tugovanja. O da, plakaćete na zajedničke pesme, plakaćete kada osetite da jastuk još uvek miriše na njega i stalno ćete analizirati vezu.

Možda će vam se u jednom trenutku učiniti kako je vaš život gotov, ali morate da znate da vreme leči sve rane i vaše slomljeno srce će se s vremenom zalečiti. Ova faza jeste najgora, ali nemojte sputavati tugu, jer ako je budete sputavali kasnije ćete se osećati samo lošije.

Četvrta faza – ljutnja
Ovo je najkritičnija faza. U njoj ćete praviti popis najiritantnijih stvari koje je radio, a koje ste možda smatrali i slatkima. U ovoj fazi umesto da ležite u krevetu i gledate stare filmove, trebali biste započeti veću brigu o sebi. Idite kod frizera, u kupovinu i uredite se.

Kada budete dobro izgledali i osećaćete se bolje. U ovoj fazi bi već trebalo da kažete: „Ako me ne želi, to je njegov gubitak, a ne moj“. Nema smisla da se sažaljevate, kada napolju celi svet čeka na vas i novi ljudi i zanimljiva iskustva koja ćete doživeti.

Peta faza – otvaranje
Vremenom ćete početi da shvatate kako vaš bivši nije jedini. Poenta je, da kada se otvorite ponovo i drugi će da se otvore prema vama i da požele da vas bolje upoznaju. Čak i ako niste spremni započeti vezu izađite i počnite se ponovo zabavljati. Bivšeg ćete brže zaboraviti što se više budete kretali u društvu drugih ljudi.

Šesta faza – sloboda
O bivšem već danima niste razmišljali, kad bum. Vidite ga na ulici s novom devojkom. I ođednom iznenađenje. Potpuno vam je svejedno. Čak vam se ni lice nije zarumenilo. Dok se pozdravljate čini vam se kao da je vašem bivšem neugodnije nego vama.

Ali važno je da kada susret prođe nastavite držati glavu uspravno i ne razmišljate duže od 10 minuta o njemu (Je li dobio na težini i sl. stvari). Nasmešite se, jer ste napokon slobodni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.