Ljubav i seks kao recept za dugovečnost

Ljubav je super. I seks je super. U njima uživate (ako nema nasilja), čine vas srećnijim, oni tek zaljubljeni kao da na oblacima lebde… Međutim, uz svu lepotu ljubavi i intimnih odnosa, i dalje ima onih namćora i mrguda koji tvrde da se i bez ljubavi i bez seksa može sasvim lepo živeti, da je seks prljav a ljubav za mlade i naivne, dok ne nauče bolje, to jest da se mogu raditi i korisnije stvari nego voleti. Istina, može se preživeti i bez ljubavi i bez seksa – ali ljubav i seks na jako mnogo načina pozitivno utiču na naš život, pa zašto bismo se svega toga odricali?
Od ljubavi se živi duže. Bilo da se radi o ljubavi prema partneru, deci (svojoj ili tuđoj), roditeljima, rođacima, komšijama, prijateljima, poslu, hobiju (hobijima), raznim interesovanjima… Već samo prisustvo osobe koju volimo ili bavljenje onim što nam pruža zadovoljstvo čini nas srećnim, a sreća nam poboljšava imunitet i čini nas zdravijim – a samim tim i dugovečnijim.
I od seksa se živi duže (naravno, ne od prisilnog seksa). Seksualni čin pruža veliko zadovoljstvo – što, kao što smo već kod ljubavi opisali, podiže imunitet i čini osobu zdravijom. Osim zbog zadovoljstva, zdravlje onih koji vode ljubav poboljšava se i zbog fizičke aktivnosti, kao i zbog izloženosti izvesnoj količini stranih mikroorganizama (onih iz tela partnera), što jača odbrambenu moć našeg organizma.
Pored toga, ljubav i seks, zbog osećanja sreće koga pružaju, čine nas manje podložnim stresu – što nas opet dovodi do poboljšanog zdravlja. Da li je bilo i nekog konkretnog istraživanja o vezi između ljubavi i seksa i dugovečnosti? Jeste – istraživane su životne navike ljudi oba pola, starosti između 18 i 102 godine. Rezultat? Osobe koje imaju aktivan seksualni život u okviru stabilne i emotivno jake veze izgledaju znatno mlađe od svojih vršnjaka bez ljubavne veze i seksualnog života, zdraviji su i srećniji. Rezultat nije iznenađujući, ali je lepo čuti ga.
Sledeći put kada vas neko "ozbiljan i bez iluzija" sažaljivo pogleda jer blistate od ljubavi (ili imate osmeh od uva do uva nakon "vrele noći" – ne mislimo na letnje vrućine) nasmešite mu (joj) se i poželite im sve najbolje, a najviše sreću u ljubavi. Oni ne znaju kakvu lepotu propuštaju, ni koliko sebi skraćuju život i čine ga mukotrpnijim jer se bave samo "ozbiljnim stvarima" – vi ste svesni koliki je njihov gubitak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.