Mastektomija i seks

Problemi sa zdravljem se dešavaju, pa tako i oni ozbiljni problemi, kao što je kancer dojke. Uvek je dobro kada žena preživi ovo oboljenje, ali nije retko da bude neophodno odstranjivanje dojke. A onda se treba vratiti svakodnevnom, pa i seksualnom, životu.
Žena će, naravno, biti srećna što je preživela, a kada se oporavi od operacije, biće joj drago i da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Međutim, seksualni život postaje problematičan. Ne mislimo samo na one, zaista ružne, slučajeve kad partner odbaci partnerku nakon mastektomije. Situacija u svakom slučaju bude problematična. Grudi se obično povezuju sa ženskom seksualnošću i žena kojoj je odstranjena jedna dojka automatski će se osećati manje privlačnom, manje ženstvenom. Povlačiće se u sebe – a partner, čak i kada je voljan da nastavi sa seksualnim životom sa svojom partnerkom, može to povlačenje (žena obično ne kaže zbog čega se povlači) da shvati kao da se žena još uvek nije fizički oporavila i da i ne pokušava da inicira vođenje ljubavi, u strahu od toga da bi voljena osoba to mogla da shvati kao pritisak ili kao sebičluk s njegove strane, kao da misli samo na svoje potrebe.
Kako rešiti ovakav problem? Nekada je neophodna čak i pomoć psihoterapeuta, kako bi žena povratila poljuljano samopouzdanje. Tada je potrebno da terapeuta posećuju oba partnera, zajedno, jer je za oporavak žene ključna osoba njen partner. On je taj koji mora da joj pokaže da mu je i dalje privlačna, da je i dalje želi.
Nekada odlazak terapeutu nije neophodan; moguće je da partneri problem umeju da reše i sami. Opet, ključno je da partner partnerki pokazuje da je i dalje ne samo voli već da je i dalje želi, da je i dalje smatra privlačnom i poželjnom ženom. Uz takvog partnera žena će se prilično brzo oporaviti i prilično brzo nastaviti sa svim normalnim aktivnostima, uključujući i intimne odnose.

Jedan komentar

 • Duška Krilović

  Pre dve godine, odstranjena mi je dojka. Razvedena sam. Posle operacije, upoznala sam čoveka svog života. Nikada mu nije smetao moj nedostatak; naprotiv, hrabrio me je i molio da ne mislim da nisam poželjna. Pored njega, ja ne mislim o tome, kao da se ništa nije desilo. Rekao je da on vidi na meni toliko drugih lepih stvari, počev od lepote, osmeha, moje ličnosti, tako da to i ne primećuje.
  Sve zavisi sa kime je osoba koja je imala operaciju. Ako je to presudno i muškarac vidi kao nedostatak, znači da u toj vezi ne postoji ljubav i razumevanje; samim tim, takav muškarac nije vredan pažnje.
  Zato vas molim, imajte poverenja u sebe i nikada nemojte misliti da ste manje poželjne zbog tog nedostatka.
  Mom suprugu ću uvek biti zahvalna što me je naučio da živim sa time i poklonio mi ljubav kao niko do sada.
  Pozdrav

Ostavite komentar