Mobilni telefoni i seksualni život

Volite svoj mobilni, mnogo ga volite. On vam omogućava toliko mnogo – stalan kontakt s vama dragim osobama, uključujući i partnera ili partnerku, bilo putem poziva, bilo putem SMS poruka, pa mogućnost (doduše, ograničenog) surfovanja Internetom gde god da se nalazite, provere elektronske pošte (opet, ma gde da se nalazite), pa, ako ima i kameru, možete i slike da snimate i da ih šaljete… Toliko mogućnosti, a samo jedna spravica! Da li ste se nekada zapitali kakav uticaj bi mobilni telefon mogao da ima na vaš seksualni život?

Verovatno niste – ma koliko smatrali svoj telefončić zgodnom i korisnom napravicom, verovatno vam ipak nije palo na pamet da ga i sa seksom (osim, eventualno, telefonskim seksom i seksi porukicama) povezujete. A može da ima veze, kao što je nedavno sprovedeno istraživanje u Italiji (oni su pravi obožavaoci mobilnih telefona!) pokazalo. Kako je to istraživanje izgledalo?

Ispitanicima je mobilni telefon bio oduzet na dve nedelje i potom je posmatrano njihovo ponašanje. Očekivalo se da će oduzimanje telefona, barem u početku, loše da utiče na njihovo raspoloženje – ipak se naviknete da nešto možete da postignete na određeni način, a onda vam to odjednom bude oduzeto. Međutim, rezultati su prevazišli sva očekivanja.

Ispitanici su se zaista osećali veoma loše. Postali su naglašeno nervozni. Čak ih ni seks nije opuštao – zapravo, imali su velikih problema za vreme vođenja ljubavi. Neki od ispitanika su čak, dok im je bio oduzet mobilni, odbijali i da reaguju na flertovanje koje bi počela osoba suprotnog pola, a na koje bi pod uobičajenim okolnostima i te kako reagovali.

Zaključak istraživača bio je da je seks pravo i potpuno zadovoljstvo samo ako su i ostali aspekti života u redu – a čini se da je mobilni telefon, barem nekima, postao jedan od veoma bitnih aspekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.