U trendu

„Moramo da razgovaramo“ (1)

Rečenica iz naslova je, barem klišei tako kažu, jedna od onih koje najviše isprepadaju muškarce, jer obično znači da će ih partnerka napasti zbog nečeg. Ipak, razgovor i komunikacija s partnerom su neophodni, pa ako postoji nešto krupno o čemu želite da razgovarate (recimo, kakvi su vam planovi za sledeće korake u vezi), evo kako to da učinite bez plašenja bilo koga.
Veoma je bitno da dama koja želi da počne razgovor tipa "kuda nas dvoje idemo kao par?" prvo sama zna na koji bi način volela da se veza dalje razvija. To vam deluje kao nešto što se samo po sebi podrazumeva? Trebalo bi da je tako, ali dame neretko pokreću razgovor o tome a da ni same ne znaju tačno šta je ono što bi htele. Da se češće viđaju s partnerom? Da počnu da žive zajedno? Veridbu, brak? Nije fer prema njemu da pokrenete takav razgovor a da ni same ne znate šta hoćete; to je kao da od njega očekujete kompletno vođstvo – a onda ga, recimo, optužite za nezrelost jer ne ume da vam kaže nešto određeno, jer ni on, kao ni vi, nije stvarno razmišljao o tome. Desi se da se dama toliko koncentriše na to da se između nje i voljene osobe poveća stepen bliskosti da i ne primeti da je ona ta koja nije spremna na sledeći korak.
Jednom kad znate šta je to što vi želite, razmislite o tome kakav vam je trenutno stepen bliskosti s partnerom, u kojoj meri ste deo njegovog života. Da li vas je upoznao sa svojim prijateljima? S roditeljima? Da li uopšte znate šta on radi kad nije s vama? Ako o njemu, nakon nekoliko meseci zabavljanja, ne znate skoro ništa, teško da on želi neku posebnu bliskost s vama. I, razmislite o tome koliko su vam želje realistične. Ako mu, recimo, posle četiri meseca zabavljanja kažete da smatrate da bi, ako oboje mislite ozbiljno, do vaše prve godišnjice trebalo da počnete da živite zajedno, lako se može desiti da ga isprepadate toliko dalekosežnim planovima i da se on povuče.
Bitno je i odabrati dobar trenutak za razgovor. Trebalo bi da ste oboje opušteni – i ne, to ne znači nakon seksa, on će tada želeti da i ostane opušten, ne da vodi ozbiljan razgovor. Nije dobra ideja da takav razgovor bude u kolima ili u toku romantične večere, može da deluje kao "nameštaljka" za trenutak kad bi bilo neprilično ili nemoguće da on ustane i ode. A ne bi bilo dobro ni voditi takav razgovor pred drugima, osetiće se kao da su svi reflektori ovog sveta upereni u njega. Onda, kad? U nekom običnom trenutku, recimo, kad raščišćavate sto nakon prijatnog obroka, ili dok se izležavate na kauču i lenjo gledate televiziju (ne dok ide utakmica ili nešto što neko zaista gleda). Ili, nakon što ste videli film koji vam se oboma jako dopao.

3 komentara
  1. Tereza Pantić

    Ne sviđa mi deo članka gde mi žene treba da povedemo razgovor, mi treba da biramo reči, mi treba da biramo mesto i deo kada treba voditi računa da li on tada gleda utakmicu. Apsurd. Gde je ona muška inicijativa?! Ja ne bih ni poželela da budem bliska sa ovom vrstom muškaraca!

  2. Marija Karanović

    Šta je u ovom tekstu sa ženama? Njih nema, odnosno ima ih, ali samo su pomenute u kontekstu da treba da paze da muškarca ne povredi ovo ili ono. I ko kaže da žene uvek pokreću ove razgovore? Da li se to muškarci na ovom svetu ne bi ženili da nije u pitanju produženje ljudske vrste?!

  3. Nataša Gajić

    U pravom trenutku, na pravom mjestu i o pravoj temi, stvarima ili stvarnom problemu, ne kao mačka oko prazne ćase, hoće još, i ne sa kilometarskim uvertirama koje samo skreću sa pravog puta, jer odvlače pažnju, razvlače se i ništa ne znače i prije nego što smo se osvijestili za pravu prezentaciju, hoćeš-nećeš trenutak je prošao na brzinu i u samu srž problema, jer često se ispostavi da nam nije bitno ono što smo pokrenuli samo da bismo pokrenuli kao temu, a godinama na čekanju tinja nešto sasvim treće, a neodložno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike